Varsó Modlin: A Ryanair arra is beindult

iho/repülés   ·   2012.02.16. 16:50
cim

Az ír fapados légitársaság bejelentette: bázist nyit Varsó júniusban nyíló új közforgalmi repülőterén. A Ryanair nyolc új járatot indít majd innen július 16-tól.

A célállomások: Brüsszel Charleroi, Budapest, Dublin, London Stansted, Milánó-Bergamo, Osló Rygg, Róma Ciampino és Stockholm Skavsta.

A Ryanair az új varsói vonalakon évi hétszázezres utasforgalmat tervez, és 700 munkahelyet teremt Varsó Modlin repülőterén – hangzik a Ryanair bejelentése.

Modlin repülőtere Varsó központjától 35 kilométerre fekszik, jelenleg sportrepülés és GA-tevékenység zajlik rajta. 2005 óta tart a projekt, melynek keretében a repülőtér a belföldi, és külföldi rövid- és közepes útvonalak bázisreptere lesz.

Ilyen volt...

Megindult a pálya és a gurulóutak felújítása, a 2500 méteres 08/26-os pályát 60-ról 80 méteresre szélesítik, megerősítik, és CAT-II-es műszerezettséggel látják el: ILS-t és  DVOR/DME rádiónavigációs berendezést tepeítenek. A terminál 12 ezer négyzetméteres, lesz és  parkoló is épül hozzá. A földi kiszolgáláshoz és a gépek karbantartásához szükséges eszközöket is beszerzik, felújítanak két nagy és egy kisebb hangárt.

...és ilyen lesz Varsó második közforgalmi repülőtere

A repülőteret még a második világháború idején a németek kezdték építeni, majd 1945-től a lengyel légierő bázisaként szolgált. Később ez volt a katonai repülőfőiskola egyik reptere, 2000-ben hagyta el Modlint a légierő. A mostani felújítás és átalakítás közforgalmi repülőtérré egy európai uniós program keretében zajlik. A reptér tulajdonosai és a fejlesztés gazdái: Mazovia tartomány kormánya, a lengyel reptereket kezelő állami vállalat, a PPL, Nowy Dwor Mazowiecki városa és a lengyel katonai ingatlanokat kezelő cég.

Vajon melyik diszkont-társaság urallja majd a terminált és az előteret?

A Ryanair döntése gyaníthatóan új fejezetet nyit a két nagy fapados most kibontakozó háborújának. Korábban az írek elsősorban Nyugat- és Dél-Európában terjeszkedtek, míg a Wizz Air többnyire közép- és keleteurópai bázisokról, például Lengyelországban Katowicéből operált, Modlinból pedig 19 európai nagyváros felé tervez járatot indítani. A Ryanair eddig is számolt Modlinnal, de a bázis bejelentése azt jelenti, hogy budapesti után újabb közép-kelet-európai központot nyit, és ezzel ebben a térségben is közvetlen versenytársává válik a Wizz-nek.

Kapcsolódó hírek