Vasárnap minden a 424-esekről szól a Parkban: egy évig látogatható lesz a Bivaly-kiállítás

MÁV/iho   ·   2024.07.09. 18:00
01_bivaly_centenarium

Századik születésnapját ünneplik a Bivalynak július 14-én a Vasúttörténeti Parkban. A centenáriumi rendezvényt mozdonyparádéval, kiállítással és koncerttel teszik különlegessé a szervezők.

Ismét nagyszabású esemény helyszíne lesz a Vasúttörténeti Park: vasárnap a középpontban ezúttal a 424-es gőzmozdony áll. A vasúti történelem és a járművek iránt érdeklődők egy újabb különleges eseményen vehetnek részt: a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány és a MÁV Rail Tours ugyanis egész nap színes programokkal örvendezteti meg a látogatókat a centenáriumi ünnepségen. Kereken száz esztendeje helyezte ugyanis forgalomba a MÁV a legendás 424-es gőzmozdonyt, a Bivalyt. A jeles évforduló mellett a mozdony körül kialakult kultusz is kivételessé teszi az eseményt, mivel a vasútkedvelők és a téma iránt érdeklődők körében rendkívüli népszerűségnek örvend az 1924-ben üzembe helyezett járműtípus. A hazánkban és a határainkon túl egyaránt legismertebb magyar gőzmozdonyok mára fogalommá váltak.

Kiállításon is megismerhetik az érdeklődők a különleges jármű történetét, amit a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Vasúttörténeti Park közösen szervez. Ez a kiállítás nemcsak július 14-én, hanem még egy évig látogatható lesz. A Vasúttörténeti Park 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket a vasárnapi rendezvényekre, ahol nem maradhat el a gőzmozdony-bemutató és a mozdonyparádé. Megtekinthetők lesznek a magyar mellett cseh és szlovák mozdonyok, valamint a 411-es sorozatú Truman is. Emellett további izgalmak is várnak a látogatókra, többek között a jövőbeli világot gőzzel működő technológiával elképzelő úgynevezett Steampunk szubkultúra bemutatók és játékok részeként. A Közlekedési Múzeum 424-es gőzmozdonyra épülő interaktív edukációs kitelepülése is megtekinthető lesz, illetve a MÁV Rail Tours szervezésében, megváltott vonatjegy ellenében, a „Gőzfelhős csillagtúrán” is lehet utazni a Déli pályaudvarról a Vasúttörténeti Park területére. A gyermekek szórakoztatására ismét lesz csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár és kézműves foglalkozás is, de 424-es kitűzőket is készíthetnek majd.

Az ünneplés a Csík zenekar és Presser Gábor közös koncertjével ér véget: 19 órától az Orient csarnokban lépnek majd fel a művészek, ahol az LGT 424-es csatahajó című dala is elhangzik.

A 424-es mozdonyokból 1924 és 1958 között 514 jármű épült, ezek közül 365-öt a MÁV üzemeltetett. Menetrend szerinti forgalomban 1984-ig, vagyis hatvan évig közlekedtek. A MÁV Rail Tours a még működő két mozdonyával, a 424,009-es és a 424,247-es pályaszámú járművel rendszeresen közlekedtet nosztalgiajáratokat, bemutatókat is tart, és éppen a százéves évforduló tiszteletére újul meg a Vasúttörténeti Parkban kiállított 424,365-os pályaszámú gőzmozdony.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek