Vasút a Gyimesben, Blériot a budapesti magasban – A Százszorkép 2017-es naptárai megérkeztek webáruházunkba!

iho   ·   2016.12.20. 15:03
Erdély Anno 2017

A klasszikus Erdély Anno falinaptárban a Székely Gyors révén mára legendássá vált gyimesbükki vasútvonalról is található egy 1905-ös ritka felvétel: „Az ezeréves magyar határon, a Rákóczi vár alatt robog a gőzős az akkor sajnos még komolyan nem vett Románia felé” – olvashatjuk a kép alatti leírásban. Egy másik felnagyított képes levelezőlap segítségével kirándulást tehetünk lélekben a Vaskapu-szorosba is, a sziklába vájt Széchenyi-úthoz, a legnagyobb magyar emléktáblájához, amit a nagy vízierőművek megépülte után sajnos elnyelt a Duna. A képekhez rendhagyó stílusban íródott ismeretterjesztő szövegek kapcsolódnak magyar és angol nyelven Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944 című album, illetve a Torockó és környéke régi képeslapokon című kötet írójától.

Nagy Magyarország Anno 2017

A 22x22 centiméteres Nagy Magyarország Anno a mainál háromszorta nagyobb történelmi Magyarországra röpít minket, amikor még eredeti valójában kötötte össze Esztergomot és Párkányt a Mária Valéria híd. A múlt század eleji folyami közlekedés megjelenik Pozsonynál is, ahol egy 1915-ös kiadású lapon épp az Országház nevű kis gőzös „süvít” el a szemünk előtt az egykori magyar főváros legszebb partszakasza előtt, de a budapesti oldalpáron szereplő 1913-as felvétel is tobzódik a régi gőzhajókban és teherhajókban.

Budapest Vintage - spirálos öröknaptár képeslapokkal

Különösen érdekes közlekedési témájú felvételeket láthatunk a régi székesfőváros varázsát közvetítő Budapest Vintage című spirálos, képeslapos öröknaptárban. A dunai folyami hajózás több régi, helyenként 112 éves képeslapon is megelevenedik, a régi villamosközlekedés pedig szinte minden gondosan összeválogatott fotográfián visszaköszön. Egy felvétel még Blériot híres repülésének is emléket állít, amely az első sikeres motoros repülés volt Magyarországon. A kiadvány egyedisége az is, hogy a benne szereplő képek már eredetileg úgy lettek megszerkesztve, hogy kivágva képeslapként is továbbküldhetőek legyenek.

Budapest Anno és Most 2017

A monarchiabeli Budapest találkozik a jelennel ebben a megkapó, nagyméretű falinaptárban. Konflisok, gőzösök, ős-villamosok és mai társaik tűnnek fel benne egyazon helyzetből fotózva.

Magyarország anno és most 2017 határidőnapló

Ősrégi villamosok, automobilok, dunai és tiszai gőzösök, és ezek mai megfelelői köszönnek vissza ebben az igényes, kemény kötésű határidőnaplóban. A felvonultatott antik képek a Magyar Nemzeti Múzeum, a Fortepan és a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből származnak. A budapesti antik és újrafényképezett fényképek mellet feltűnik még az agenda lapjain Debrecen, Eger, Lillafüred, Tata, Kecskemét, Szeged, Esztergom, Győr, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Sopron, Keszthely, Diósgyőr, Balatonfüred és Veszprém is. Mindegyik kiadványban található angol és magyar leíró szöveg, így külföldi ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet mindegyik. Aki szerkesztőségünkben személyesen vásárolja meg a fenti naptárakat, az egy Repülés Anno naptárt is kap ajándékba (a készlet erejéig).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Kapcsolódó hírek