Vasutasház volt a leégett Andrássy úti épület

MTI/iho   ·   2014.07.16. 15:30
vhaz0_140716

A historizáló, francia reneszánsz stílusban készült négyszintes, négyudvaros lakóház 1882-ben és 1983-ban Kauser József tervei alapján épült. A ház a körönd délnyugati sarkát foglalja el, mivel három utca (az Andrássy út, a Felsőerdő sor és a Szív utca) és egy tér határolja, négy homlokzati síkja van, ennek megfelelően egykor négy bejárata volt, de ma már ezek közül kettőt lezártak.

A pesti belvárost a Városligettel összekötő Sugár út építését a kiegyezés utáni első kormányfő, gróf Andrássy Gyula javasolta, hogy tehermentesítsék a zsúfolt, rosszul kövezett Király utcát. A tervezetet 1870-ben terjesztette a Közmunkatanács a kormány elé, az Országgyűlés az év végén szavazta meg az 1870/LX. törvénycikket a Sugár út megépítéséről. A Deák tér és az Oktogon közötti szakaszon 3–4 emeletes házak, az Oktogon és a körönd (akkori nevén Kör tér) között 2–3 emeletes, a körönd és a Városliget között 1–2 emeletes, inkább villaszerű házak építését engedélyezték. Az út 1885-re készült el teljesen és ekkor kapta meg Andrássy Gyula nevét.

Ez maradt belőle. Életveszélyes, gyakorlatilag le kell bontani. A képre kattintva galéria nyílik

A Sugár út mentén lehetőség kínálkozott impozáns paloták építésére, ehhez tőkeerős befektetőkre volt szükség, köztük a Magyar Királyi Állami Vasút Nyugdíjintézetére. 1881-ben határoztak úgy, hogy a vagyon tőkésítendő részét új bérházak építésére fordítják. Ezekben az épületekben kaptak helyet a vállalat irodái és a vasút alkalmazottai is lakhattak ott. A nyugdíjintézet először a körtér észak-nyugati részén építtetett fel Petschacher Gusztáv tervei alapján 1880 és 1882 között egy neoreneszánsz bérházat. Ennek munkálatai idején vásárolták meg a szemközti telkeket is, az oda szánt épület terveinek elkészítésével Kauser Józsefet (1848–1919) bízták meg. A kivitelező Pucher József, a kőfaragó Kauser Jakab volt, a márványmunkát Seenger Béla, az ácsmunkát Neuschloss Marcel és Ödön, terazzómunkáit Neri Ferenc, padlóit a Gregersen Guilbrand cég, asztalosmunkáit Müller Dezső, lakatosmunkáit Árkay Sándor, a kaput és a kerítésrácsot Schwartz Antal készítette, az épület vasszerkezetét a Ganz cég szállította. A házat 1883. november 1-jén adták át, akkoriban lakásoknak és irodáknak is otthont adott. Az 1940-es évektől több átalakítás, lakásleválasztás történt, 1943-ban a padlásteret irodákkal építették be.

Az épület az államosítás után is a MÁV tulajdonában maradt egészen 1952-ig, amikor a tanács vette át. Az épületen a második világháborúig a szokásos állagmegóvó munkálatokat végezték, 1929-ben az Andrássy út felé néző tetőszerkezet kigyulladt, majd beomlott. 1958-ban tatarozták, állaga ezután leromlott, az épületet 1990-ben renoválták. Az Andrássy út világörökségi részén álló palota területének mintegy negyede a felújításért cserébe 2000-ben egy cég tulajdonába került, a munkálatok azonban azóta sem valósultak meg, az épület állaga jelentősen leromlott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek