Vasúti hidak felújítása: újabb Közgép-siker

iho/vasút   ·   2012.11.12. 09:16

A pénteki Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint több mint 700 millió forint értékben újíthat fel vasúti hidakat és acélszerkezeteket a MÁV megbízásából a Közgép Zrt. Ennek kapcsán a Menedzsment Fórum megpróbált utánajárni annak, hányszor szerepelt 2012-ben eddig a társaság neve nyertes közbeszerzés kapcsán az értesítőben, és milyen összegű tendereket nyert el „a magyar építőipar zászlóshajója”.

Az mfor.hu számításai szerint egyénileg vagy valamilyen konzorcium tagjaként idén eddig 48,5 milliárd forintnyi közbeszerzésen hirdették ki nyertesként a Közgép Zrt.-t. Persze azt rögtön hozzá kell tenni, hogy ez az összeg nem teljes egészében a vállalat kasszájába folyt be, hiszen mint látni fogjuk, az esetek többségében más társaságokkal álltak össze konzorciumba. Az viszont mindenképp említésre méltó, hogy a Közgép és társai által megnyert tenderek egy része úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, sok esetben pedig összesen egy ajánlat érkezett, amivel meg is nyerték a kiírást.

A Közbeszerzési Értesítő 2012-es számait vizsgálva az látszik, hogy a legtöbb esetben a Magyar Közút Zrt. hozta ki nyertesként a Közgép által vezetett konzorciumot, különböző formákban összesen 23 útfelújítási tenderen nyert olyan pályázó, melynek tagja volt a Közgép is. Az viszont meglepő, hogy a cég kizárólag dunántúli útfelújítási pályázatokon indult, az ország keleti felén egyelőre nem aktivizálta magát hasonló tendereken, ott a Colas Zrt. és a HE-DO Kft. konzorciuma nyert több esetben – olvasható az mfor.hu összeállításában.

Ezeken az útfelújítási pályázatokon a Közgép leggyakrabban a KMES konzorcium tagjaként vett részt a Magyar Aszfalt Kft.-vel, az EuroAszfalt Kft.-vel és a Swietelsky Magyarország Kft.-vel közösen. Ugyanennek a négy vállalkozásnak van egy másik hasonló konzorciuma is, a Közép-Nyugat ROP 2013. Konzorcium, mely szintén több hasonló tenderen győzött már 2012-ben. A Magyar Közút tenderein idén a Közgép konzorciumai eddig összesen 11,5 milliárd forint értékben nyertek el pályázatokat.

A legjelentősebb összeget a Szamos–Kraszna közti árvízcsökkentő tározó kivitelezéséért kapja a Közgép, ez 11,3 milliárd forintos pályázat volt, míg a második legjelentősebb tétel a Mecsek–Dráva Önkormányzati Társulás számára szilárd hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése, melyért 9,35 milliárd forintot zsebelt be a konzorcium, melynek a Közgép is tagja volt. Útépítés terén a legnagyobb megrendelés a 86. számú főút Szombathely-Vát szakaszának megépítése volt idén, ott a bő 9 kilométeres szakaszért kicsivel több mint 7 milliárdot kapott a Közgép és társa.

A fenti adatokból az látszik, hogy a Közgép sikere más cégekre is jótékony hatással volt, hiszen többször társult a vállalat például a Magyar Aszfalt Kft.-vel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel vagy például az EuroAszfalt Kft.-vel.

A legfrissebb Közgép-győzelemről szóló hirdetmény pénteken jelent meg, eszerint a cég önállóan nyerte el a MÁV háromrészes tenderének két részterületét, így összesen 715 millió forint értékben újíthat fel vasúti hidakat és acélszerkezeteket.

A cég egyébként idén már végzett hasonló feladatokat a GYSEV megbízásából is, de a Közgép nevéhez kapcsolódik Keszthely  történelmi belvárosának rekonstrukciója is, melyre 559 millió forintos szerződést írtak alá.

A Közgép Zrt. 2011-re vonatkozó nyilvános beszámolójából az derül ki, hogy valóban hazánk egyik legjelentősebb építőipari vállalatáról van szó, hiszen tavaly összesen 75,4 milliárd forintos árbevétele volt a társaságnak a 2010-es 49,9 milliárd után. 2008-ban még mindössze 21,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított a Közgép, vagyis a jelek szerint a kormányváltás egyik nagy nyertese volt a vállalat. A cég anyagjellegű ráfordításai 66,2 milliárd forintot tettek ki, a személyi költségek pedig 4,4 milliárdra rúgtak. A dokumentum szerint 2011-ben az átlagos létszám 517 fő volt a vállalatnál.

A fentiek után a cég üzemi eredménye 3,3 milliárd forintos profitot mutatott, emellett a pénzügyi műveleteken is volt 941,8 millió forintos nyereség. Az adózás előtti eredmény 3,4 milliárdos pluszt mutatott, amiből 204,5 millió forint adót fizetett a vállalat. Emellett a tulajdonosoknak kifizettek 3,2 milliárdos osztalékot a 2010-es 2,1 milliárd után, vagyis két év alatt több mint ötmilliárd forintot vettek ki a cégből.

Kapcsolódó hírek