Vasúti késésrekordok dőltek meg Lengyelországban

MTI/iho   ·   2014.01.22. 10:10

Komoly közlekedési gondokat okozott Lengyelországban kedden a hirtelen beköszöntött tél: a jéggel borított sínek és felsővezetékek miatt akadtak vonatok, amelyek több mint 1000 perces – 17 órás – késéssel rekordokat döntöttek.

A nyugat-lengyelországi Ostrów Wielkopolski közelében kétszáz utas órákra két vonaton rekedt, amelyek a kidőlt fák és a jeges felsővezetékek miatt nem tudtak továbbhaladni – közölte a TVN24 lengyel hírtelevízió. A lengyel nagyvárosokban a vasúton közlekedő utasoknak órákig kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mikor indítják – ha egyáltalán – a menetrend szerinti járatokat. A vasúti alkalmazottak forró itallal kínálták a várakozókat. Elzbieta Bienkowska lengyel miniszterelnök-helyettes – aki a közlekedésügyi tárca vezetője is – azt mondta, hogy az időjárás csupán a vasúti közlekedés három százalékát akadályozza.

– Végül is tél van – tette hozzá a lengyel politikus, aki megjegyzésével felháborodást keltett az érintettek körében.

A Lengyelország középső részén fekvő Swietokrzyskie térségben a jég súlya alatt több helyen leszakadtak az villamosvezetékek. Kedd délutánra több mint 8500 háztartás maradt áram nélkül – közölte az energiaszolgáltató egyik illetékese, hozzátéve, hogy folyamatosan kapják az újabb jelentéseket hasonló esetekről.

A meteorológusok rövid távon nem kecsegtetnek javulással: a hét végére mínusz 25 Celsius-fokot jeleznek előre Lengyelország területére.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek