Vasúttal a Börzsönyön át

iho   ·   2014.12.10. 13:45
00kicsi

Az eredetileg 2014. szeptember 25-én lejárt közbeszerzésre még öt napig, december 15-éig várják az ajánlatokat. A Börzsöny délnyugati területeit feltáró, Szobtól Nagybörzsönyig vezető kisvasúti pályán 1975-ben számolták fel – egy balesetre hivatkozva – az összeköttetést, Márianosztrától Nagyirtásig csak a kirándulók jártak gyalogszerrel ezután.

Márianosztra nem lesz végállomás többé?<br>(fotó: Faragó Ferenc)

Az újjáépített vasútvonal 760 milliméter nyomtávú, többségében (kilencven százalék) a régi nyomvonalon haladna. A maximális tengelyterhelés nyolcvan kilonewton, a bejárható legnagyobb sebességet húsz kilométer per órásra (igazi erdei vasúti sebesség) tervezik. A legnagyobb emelkedő 46,36 ezrelék, a legkisebb ívsugár 30 méter, a felépítmény folyóméterenként 23,6 kilogramm lenne. Az egyenesekben vasbeton-, az ívekben faaljak hordanák a pályát. Nyolc közúti és egy gyalogosátjáró, egy, 1,9 méteres ívnyílású híd, huszonhárom áteresz létesülne.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek