Vége a nagy zabálásnak!

iho   ·   2014.03.02. 18:25
zabal0

Vége a földalatti peronján és a metrókocsikban való tésztalevesezésnek, a főtt kukorica majszolásának, a gőzölgő húsos batyuk falatozásának, a szójaitalok és egyéb szörpök szürcsölésének Pekingben. Legalábbis ezt vetíti előre a főváros új rendelkezése, amely március tizedikén lép érvénybe.

Aki a szabályokat megszegi, 500 jüanig (18 ezer 700 forint) terjedő helyszíni bírságra számíthat, ami a közlekedési szabálysértések büntetésével összehasonlítva is borsosnak tűnik. Egy tilosban parkolásért például 200 jüant (7 500 forint) kell fizetni.

Összebújni továbbra is lehet. Levest szürcsölni viszont nem (fotók: thebeijinger.com)

A fővárosi metróhálózaton ingyenesen terjesztett Hszin Csing Pao (Beijing News) című lap hírét az online közösség máris széles körben üdvözölte. A mikroblogokon többen kifejezésre juttatták, hogy már régóta vártak erre a korlátozásra, mert elegük volt a zsúfolt kocsikban terjengő ételszagból.

Néhányan az ellenkező oldalról is megszólaltak, akik – mint írták – „éhen halnak”, ha egy darab kekszet nem vehetnek magukhoz a munkából hazafelé több órás útjuk során. Más azt kérdezte, kit zavar, ha belekortyol a palackos vízébe.

Peking nem az első, amely elszánta magát a tiltás bejelentésére, Sanghaj, Kanton, Hszian, Sencsen és más városok már megtették ezt. Egyik érvük az volt, hogy ezzel is civilizáltabbá kívánják tenni a közösségi közlekedést, és normáikat tekintve közelebb kerülnek a nemzetközi gyakorlathoz. Így a szigorú szingapúrihoz, vagy éppen a hongkongihoz.

Oké, hogy finom, meg éhes az ember, de március 10-étől ezt már büntetik

2012-ben viszonylag nagy port vert, amikor a különleges közigazgatási övezetben, Hongkong városában egy csoport szárazföldi kínai turista és a helyiek között hangos veszekedés tört ki a helyi vonaton, mert egy asszony a gyermekének kinyitott egy instant levest.

A szerelvény alkalmazottja végül bocsánatkérésre szólította fel a turistát, aki azzal mentegetőzött, hogy nem volt tisztában a szabállyal. Később még az indulatok is elszabadultak, amikor a helyzetet megörökítő videó felkerült a világhálóra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.