Végleg bezárták Szdé Dovot, Tel-Aviv belföldi repülőterét

MTI   ·   2019.07.01. 16:11

Az ország déli szegletében, a körülbelül háromszáz kilométerre élő eilatiak hónapok óta tiltakoztak a már 2007-ben meghozott döntés ellen, és egy nappal a nyolcvanegy évvel ezelőtt megnyitott reptér bezárása előtt látványosan, tömegesen a földre dobták izraeli személyi igazolványaikat, hogy jelezzék csalódottságukat. A belföldi járatok Ben Gurion reptérre való áthelyezése ugyanis mintegy két órával meghosszabbítja az utazást, s ezzel jelentősen megnehezíti elsősorban a gyógykezelésekre a Tel-Aviv-i kórházakba járó eilatiak életét. A kormány képviselői bejelentették, hogy számukra díjmentesen taxit biztosítanak ezentúl a reptértől a kórházaikig.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy azonnali hatállyal egy négyszáz millió sékeles (közel harmincöt milliárd forintos) segélycsomagot hoz létre az eilatiak megsegítésére, javaslatát három héten belül a kormány elé terjeszt megszavazásra. A tiltakozáshullám miatt a kormány megvizsgálta a lépés elodázásának lehetőségét, de kiderült, hogy ha eltérnének az eredeti tervektől, hatalmas kártérítést kellene fizetni a földek tulajdonosainak, akik már előkészítették ezen a területen egy új lakónegyed megépítését.

Utolsóként, hétfőn az eddig Szdé Dovban állomásozó több tucat könnyű katonai repülő hagyta el a területet, ők kötelékben repültek jövendő állomáshelyükre, az izraeli hadsereg Hacor nevű légi bázisára.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek