Világörökség lett a transziráni vasútvonal

iho/vasút   ·   2021.07.26. 15:00
00_transzirani

Kilenc új helyszínt vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, amelyeket az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

Az építtető Reza Pahlavi sah és trónörököse, a későbbi Mohammad Reza sah a még épülő vonalon méri a közlekedés sebességét (fotók, térkép: Wikipédia)

Erre a listára került fel a Kaszpi-tengert és Perzsa-öböllel összekötő transziráni vasútvonal is. A vasútvonal két hegységet, számos folyót, felföldet, erdőt, alföldet szel át. Építése tizenegy éven át – 1927-től 1938-ig – tartott, az 1400 kilométer hosszú vasútvonal az akkori iráni kormány és számos ország 43 építési vállalatának sikeres együttműködésével valósulhatott meg. Egyes térségekben hatalmas hegyi területeket kellett átvágni, 174 nagy hidat, 186 kisebbet, 224 alagutat kellett megépíteni. A forgalom végül egy évvel később, 1939-ben indult meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek