Villámcsapás, leszakadt vezetékek, fakidőlések - tombol a vihar az országban

iho   ·   2014.08.06. 17:53
cimkep.aspx

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret a vihar miatt nem kellett bezárni, és általában rendben érkeztek a járatok is. Azonban az induló járatok egy része csak késéssel tudott vagy tud felszállni a repülőtérről. A Budapest Airporttól származó információk szerint ennek az az oka, hogy viharban, a villámcsapás veszélye miatt születeltetni kell a gépek tankolását, tehát azok a gépek, amelyeknek nem volt elég kerozinjuk a visszaútra, csak késve kaphattak üzemanyagot.

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása jelentős károkat okozott a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. úthálózatában. A cég  sárospataki és hegyközi erdészeti igazgatóságának területén az esőzés több millió forintos kárt okozott az erdészeti úthálózatban, a helyreállítást a tervek szerint szeptember közepére befejezik. A patakok hordalékkal töltötték fel az árkokat és átereszeket, az erdei utak többségén nem lehet közlekedni, akad olyan terület is, ahol annyira kimosta a csapadék az utak töltéseit, hogy azok egyszerűen beszakadtak - közölte a társaság, amelynek közleménye arra is kitér, hogy május közepén az "Yvette" névre keresztelt, óránként 100-120 kilométeres sebességgel tomboló vihar több mint 26 ezer köbméter fát károsított, a kárfelszámolás még most is tart.

A Hüvösvölgyi buszvégállomáson is állt a víz.

 

Korábban írtuk:

Tura és Hatvan, Karcag és Püspökladány, Csengőd és Fülöpszállás között, valamint Rákos állomáson elromlott a biztosítóberendezés. Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlő fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között fakidőlés okoz komoly fennakadásokat a közlekedésben. Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 40-50 perc közötti késésekre kell számítani az utasoknak.Legújabb hírek szerint csak csütörtök hajnalra állhat helyre itt a közlekedés.

Emellett még délelőtt a Tokaj Ic mozdonyának eltört áramszedője Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között megrongálta a felsővezetéket, a helyreállítást este nyolcra ígérik a MÁV illetékesei.

A screenshot este hat órakor készült<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik

A fővárosban is gondot okoz a közlekedésben a vihar.

A Nyugati aluljáróba ömlött be a víz.

Az 50-es és 61-es villamos most állt helyre, de a pótlóbuszok segítik még a közlekedést, míg a forgalom teljesen helyreáll. A 70-es trolibusz ismét a Kossuth Lajos tér M (Kozma Ferenc utca) és az Erzsébet királyné útja, aluljáró végállomás között közlekedik.

A hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék további járatok közlekedését is befolyásolja:

- a 70-es trolibusz nem közlekedik a Lövölde tér és Erzsébet királyné útja, aluljáró megálló között
- pótlóbuszok közlekednek a 37-es villamos helyett a Sörgyár és Kada utca megálló között
- pótlóbuszok közlekednek a 61-es villamosok helyett Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér M megálló között
- a 83-as trolibusz nem közlekedik a teljes vonalon, helyette a 9-es buszokkal utazhatnak
- a vihar miatt a Libegő sem szállít utasokat.

Pótlóbuszok szállítják az utasokat a 24-es villamos vonalán a Keleti pályaudvar M és a Magdolna utca között, a vihar miatt a Libegő sem szállít utasokat.


A 8-as autóbusz Bosnyák tér és Hegytető utca között megnövekedett menetidővel közlekedik. Bővebb infóért kattintson ide.

A 47-es villamos Városház tér és Budafok kocsiszín között nem közlekedett. A 33-as autóbusz, a 114-es, és a 133-as autóbuszt ajánlja a BKK. Bővebb infót itt talál.

Lecsapott a vihar Debrecenre szerda délután: a legnagyobb károkat a nagy mennyiségű csapadék és jég okozta. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte hömpölygött a víz Debrecen egyes területein szerda délután. A belváros egyes területein, a város északi és keleti részén a víz a gépkocsik küszöbéig ért.

Kelemen-Madai Petra elmondta: a debreceni, hajdúböszörményi és nyíradonyi tűzoltók mintegy 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen. Főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet.

Több mint fél órára a 2-es villamos közlekedését is leállították a magas vízállás miatt. A gyalogosok a Libakertben és az Újkert egyes részein lábszárközépig érő vízben gázoltak, a kerékpárral közlekedőknek pedig tengelyig érő vízzel kellett megküzdeniük.
A hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadékot lassan nyelték el a lefolyók, a tűzoltók jelenleg is több helyen szivattyúzzák a vizet az elöntött pincékből, alagsori helyiségekből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek