Visszatért a Földre a Sencsou–9 kínai űrhajó

MTI   ·   2012.06.29. 11:41

Háromfős legénységgel a fedélzetén visszaérkezett a Földre a Sencsou–9 (Shenzhou–9) kínai űrhajó – jelentette élőben a helyszínről a kínai központi televízió helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 10 óra után.

A visszatérő egység az észak-kínai Belső-Mongólia területén landolt. Az alig három köbméteres belső térrel rendelkező kapszulába először egy orvos lépett be és ellenőrizte az űrhajósok egészségi állapotát. A televízió tájékoztatása szerint mindannyiukat jó fizikai állapotban találták, de a kapszulából egy órán át nem léphettek ki.

A gravitációtól „elszokott” űrhajósok helyi idő szerint 11 óra után hagyták el a kapszulát. Elsőként a parancsnok Csing Haj-pong (Jing Haipeng), majd Liu Vang (Liu Wang) és végül – némileg hosszabb várakozást követően – Kína első női űrhajósa, Liu Jang (Liu Yang) lépett ki. A szabadban valamennyiüket székekre ültették majd néhány mondatos nyilatkozatot tettek.

A pekingi parancsnoki központban az űrprogram vezetője bejelentette, hogy a Sencsou–9 küldetése sikerrel végződött, majd Ven Csia-pao (Wen Jibao) kormányfő felolvasta a politikai, állami és katonai vezetés gratuláló levelét, amelyben fontos mérföldkőnek nevezte a „kínai űrprogram legújabb sikerét”. A Sencsou–9-et június 16-án indították az északnyugat-kínai Góbi sivatagban lévő űrközpontból, és űrhajósai június 18-tól tartózkodtak a Föld körül keringő Tienkung–1 (Tiangong–1) űrállomásmodul fedélzetén, ahol különböző kísérleteket, tudományos megfigyeléseket végeztek.

Az első automatikus dokkolást követően június 25-én hajtották vége legfontosabb küldetésüket: az űrhajó és a kísérleti űrállomásmodul közötti kézi vezérlésű összekapcsolódást.

Idén az űrprogram második szakaszának részeként a Sencsou–10 űrhajóval még egy utat terveznek a modulhoz. A harmadik szakaszban épül majd meg a Tienkung–2 és a Tienkung–3 űrlaboratórium. A tervek szerint 2020 körül kezdheti meg működését Kína első űrállomása. A távolabbi célok között egy Hold-expedíció is szerepel. Kína ezt megelőzően 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban juttatott embert az űrbe.

Kapcsolódó hírek