Visszatért a TAP Budapestre

iho   ·   2017.07.04. 16:15
cim

A szokásos vízsugaras köszöntővel  fogadták a TAP Portugal újraindult lisszaboni járatát hétfőn délután a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A portugál járat péntek kivételével minden nap, összesen heti hét alkalommal közlekedik Budapest és Lisszabon között. Ebből kettő kora reggel, öt pedig a délutáni órákban száll fel, az egyik legkedvezőbb menetrendet kínálva a Budapestről induló járatok palettáján. A TAP előrejelzése szerint már most növelni kellett a téli menetrendben repülő gépek számát heti négyről hatra, olvasható a reptérkezelő közleményében.

– A tavalyi évben 5,9 százalékos növekedést regisztrált a Budapest Airport a portugál turisták körében – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. – Nagy örömmel fogadjuk a TAP Portugal visszatérését, hiszen a légitársaság kiváló átszállást kínál a budapesti utazóközönségnek Marokkó, Brazília, Cape Verde és az Azori-szigetek felé.

A TAP fedélzetén a három és fél órás út is kellemes kikapcsolódást jelent: a légitársaság meleg ételkínálattal és finom portugál borokkal kedveskedik utasainak, mindezt plusz költségek nélkül. Ezeket a fedélzeti szolgáltatásokat a repülőjegy ára tartalmazza, ami ezen felül magába foglal összesen huszonhárom kilónyi feladott poggyászt is. Európában páratlan lehetőség, hogy a TAP-pal a kontinensen belül is klasszikus business osztályon utazhat, aki igényli az olyan extra szolgáltatásokat, mint például az ággyá alakítható ülés.

(fotók: BA)

A TAP légitársaság Portugália népszerűsítésében betöltött szerepét Szolnok Péter, a légitársaság magyarországi értékesítési vezetője is kiemelte. Hozzátette: a TAP Portugal nemcsak Lisszabon népszerűsítésében jár élen, de meghatározó szolgáltató több dél-amerikai ország, első sorban Brazília irányába, hiszen a légitársaság az ország tíz városát köti össze Lisszabonnal. Szolnok Péter elmondta: – A foglalási adatok alapján már most 85 százalékos a telítettség a járatainkon, ezért a téli menetrendi időszakban is növelni kellett a járatszámot, heti négy helyett hatszor lesz TAP járat Lisszabonból.

Mint erről portálunk folyamatosan beszámolt, a járatnak eléggé érdekes története volt az elmúlt években. 2014 júniusában még a járatindítás tizedik évfordulóját ünnepelték Budapesten, különös tekintettel a közelgő foci-vébére. Aztán tavaly januárban nyilvánosságra hozták a légitársaság új tulajdonosainak új elképzeléseit, amelyekben több európai desztináció radikális felszámolása szerepelt, például Bukarest, Zágráb, Göteborg és Hannover; az egyébként 2004 óta folyamatosan emelkedő utasszám ellenére a budapesti járatot is leállították.

Nyilván a budapesti járat törlésére válaszul jelentette be alig egy héttel ezután a Wizz, hogy a maga részéről heti kettő helyett már heti négyre emeli a Budapest és Lisszabon közti járatok sűrűségét, idén áprilistól pedig a másik portugáliai nagyvárosba, Portóba is repül.

A légitársaságot korábban gyakorlatilag privatizálták, a befektetők egyike David Neeleman cége volt, aki korábban a JetBlue, az Azul és a WestJet alapításában vett részt, aztán 2015-ben a lisszaboni kormány ismét többségi tulajdonosává vált a légitársaságnak, de Neeleman és cége továbbra is meghatározó részese maradt a stratégiának.

A döntést, hogy a TAP mégis újraindítja járatait Budapestre, tavaly decemberben jelentették be, gyakorlatilag ugyanakkor, amikor a bukaresti vonal helyreállítását is eldöntötték: a román fővárosba is ezekben a napokban érkezett az első TAP-Airbus. Ugyancsak a mostani nyári menetrendben indította újra a TAP a Lisszabon–Toronto-járatot, júniustól járnak a társaság gépei Stuttgartba is, és tervbe vették a sűrítést Manchester és Moszkva felé.

Nemrég a brazil-amerikai David Neeleman „a TAP forradalmáról” beszélt: a flottát modernizálják, valamennyi meglévő gépen felújítják a kabinberendezést, és az európai hálózat kiterjesztését is a jelentős újdonságok között emlegette: a jelek szerint a kanadai, észak-amerikai vonalakon is komolyan számolnak a Lisszabonban Európa más városai felé átszálló utasokkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek