Viszlát, légcsavar!

iho/repülés   ·   2019.05.13. 12:00
eurowings_dash8_0

A kalandos életúttal rendelkező (önálló társaságból 2017-ben az Air Berlinhez került, majd annak 2017. októberi bedőlését követően a Lufthansához érkezett, de idén április elsején a Zeitfahrt által kivásárolt) Luftfahrtgesellschaft Walter (LGW) jelenleg az Eurowings számára teljesít járatokat, lízingszerződés keretében. A most nyilvánosságra került információk szerint a társaság a brazil Embraer E190-es típusra esett a választás, melyekből az első példány még 2019 vége előtt megérkezik majd. A teljes cserének 2021 őszére kell megtörténnie a tervek szerint. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a gépek milyen forrásból érkeznek és új vagy használt keskenytörzsűekről van-e szó. A lépésnek elsősorban gazdasági, az üzemeltetési költségekkel összefüggő okai vannak.

A Zeitfracht tulajdonában lévő, másik lízingspecialista társaság, a WDL is flottát vált: ők az egyik utolsó, európai, négy hajtóműves, „minijumbo”, azaz BAe 146-as üzemeltetőnek számítanak. Kevéssé meglepő módon a pilóták itt is az Embraer E190-esre fognak átülni. Igaz, a lépés itt sokkal kevesebb gépet érint, hiszen a cég három 146-200-as utas- és az egyetlen -300 QT teherszállító példánnyal dolgozik. A már öreg, drágán üzemeltethető, a modernebb vetélytársakhoz képest sok kerozint fogyasztó négyhajtóművesek helyett fog a négy, utasszállító E190-es csatasorba állni, melyről az első értesülések már 2018 decemberében napvilágra kerültek. A forrás ez esetben ismert, az Azorra Aviation lízingcég a partner. A négy gépes mini Embraer-flotta 2019 végéig fog megérkezni.

A Zeitfracht jelezte: nincs szó a két önálló, gyors lízingekre specializálódott, kicsi légitársaság egyesítéséről, azok továbbra is önálló üzleti egységként dolgoznak tovább. Ennek megfelelően a pilóták és a légiutaskísérők munkaszerződései is érvényesek maradnak.

Az LGW lépése egyben a légcsavaros gépekkel történő, menetrend szerinti Lufthansa-járatok végét is jelenti majd, hiszen az Austrian Airlines is lassan kivonja Dash 8-asait, amelyeket 2021-től a jelentősen nagyobb kapacitású Airbus A320-asokkal vált ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek