Vitorlástörténeti állandó kiállítás nyílik Balatonfüreden

MTI/iho   ·   2014.03.19. 13:12

Az egész évben nyitva tartó új kiállítás nem csupán a város turisztikai kínálatát bővíti majd, hanem a balatoni turizmus kuriózuma lehet. A projekthez a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 144 millió forint európai uniós támogatást kapott. A tárlat modern számítástechnikai eszközöket vonultat fel és több korosztály számára készül.

Eddig még nem volt az országban a vitorlázás témakörben hasonló koncepciójú, látogatóközpontú kiállítás. Szimulátorral kipróbálható lesz a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók lesznek a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet majd gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszra helyezett árbocon vagy éppen gyönyörködni a panorámában. Kép- és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton-térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja majd az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti részén a kiállítás kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítják az épület homlokzatát, a műemlékvédelem jóváhagyásával bővítik a teraszt, kicserélik az emeleti rész nyílászáróit és elkészítik az új fakorlátot. A kiállítást az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A nagyteremben egy harminc négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton-térkép áll majd.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek