Víz feletti csalóka repülés... Videók!

iho   ·   2016.05.02. 08:45
cim

A bal kísérő bal futója a vízben. A képre kattintva galéria nyílik, nézze végig a Repnap felvételeit (fotók: MTI/Lakatos Péter)

Megjelent közben az interneten a „csobbanásról” a gépekre szerelkt kamerák felvétele is.

Korábban írtuk:

Kétségtelen, ezt már tegnap este is lehetett látni az internetes reakciókból, hogy az idei budapesti Nagy Futam légi részéről ami az annalesekben meg fog maradni, az nyilván a bemutató-sorozat szinte legutolsó momentuma: a hazai műrepülő ászok egyike, Veres Zoltán vezette hármas kötelék bal kísérője a Lánchíd alatti átrepülés után megsüllyedt, és a futójával a vízhez ért.

Szerencsére a gépnek elég sebessége volt ahhoz, hogy a futót ne fogja meg a víz, és ne csapódjon a Dunába. Nem is volt hullámos a felszín, így a gép elpattant a felületről, és mielőtt ismét megsüllyedt volna, a pilóta megfogta a megint veszélyessé váló megmerülést, és felemelte a gépet, majd a vezérgéphez igazodva repült tovább. A másik két gép nem merült meg hasonlóan.

Az iho/repülés információi szerint amikor a kötelék vezetője korábban szólóban néhányszor áthúzott a híd alatt, jelezte, hogy eléggé turbulens ott a levegő, és rádión kérdezte a két kísérőt, a dél-afrikai pilótát és fiát, hogy vállalják-e az átrepülést, mindketten igent mondtak erre. Az incidens pillanatában Veres Zoltán nem láthatta a megmerült gépet, hiszen az balra mögötte volt, annak pilótája, az idősebb dél-afrikai viszont nem számolt be arról, hogy megérintette a vizet, csak azért kért elnézést a rádión, mert „kissé lemaradt”. A kötelék még egy hídalatti áthúzáshoz helyezkedett, a repülésvezető azonban a történtek láttán leállította a bemutatót.

Besenyei a Corvus Racerrel repült

A kötelék Gyúró repülőtéren szállt le, egy touch-and-go-val bizonyosodtak meg arról, hogy a futónak nem lett baja. A vizet érintő gép pilótája arról számolt be, hogy belekerült egy erősen turbulens zónába, amiatt merült meg a gép. A balfutó erősebben belemerült a vízbe, a jobbfutó csak érintette a felszínét.

A köteléket vezető Veres Zoltánnal egyébként még 2011-ben készített interjút az iho/repülés egy lengyel pilóta balesete kapcsán az ilyen típusú bemutatók kockázatairól. „A víz feletti repülés nagyon csalóka” – mondta akkor a magyar bemutató pilóta. „Ilyen helyszínen a veszélyforrások egyike, hogy nagyon nehéz megítélni a repülőgép magasságát... Van, amikor közelebbnek gondolhatja, van, amikor távolabbra érzi magát a víz felszínétől. A víz viszonylag homogén és sima felület, ráadásul áttetsző is, ezért aztán meg tudja csalni a szemet.”

A Mitchell, a Corsair és az AlphaJetek

Marek Szufa balesete, aminek kapcsán az interjú készült, kétségtelenül másfajta incidens volt abból a szempontból, hogy akkor a gép pilótája nem áthúzást csinált, hanem műrepült a víz felett és az egyik figura végrehajtása során feltehetően túl alacsonyra került, ezért nem sikerült időben és a felszín felett kivenni a manőverből a gépet.

Egy másik hasonló esemény a fiatal ausztrál pilóta, Matt Hall nevéhez fűződik, aki még 2010-ben, első Red Bull versenyidénye során a Detroit folyó vízét érintette, nemcsak futóval, hanem a szárnyvégekkel is, lecsúszva egy túldöntött fordulóból. Az ebben az évben történt kisebb-nagyobb incidensek nyomáén állt le évekre a sorozat, amíg kidolgozták és bevezették az új, biztonságos szabályokat, pilonokat, feltételeket.

Az A321-es áthúzás közben

Mindenesetre érdemes az izgalmas vasárnapi végjátékhoz hozzátenni, hogy egyébként a délutáni repülőbemutató rendben lement, az eredeti programhoz képest csak a Pannon Air Service Diamond-kötelékének repülése maradt el. Remek volt Besenyei Péter nyitánya, aki egyébként korábbi hírekkel ellentétben a magyar Corvus Racerrel repült, az ő hídalatti áthúzása ráadásul fél-kés figurában, bedöntve-csúsztatva, ellépett orral történt, ami még látványosabbá tette a produkciót.

Öreg Goldtimer-csillagmotorosok a levegőben: Po-2, Kánya (további fotók: Kővári László)

Szépen bemutatózott a Red Bull négyes köteléke, ugyancsak jól mutatott szokás szerint az égen a két AlphaJet kíséretében a gyönyörű öreg kétmotoros Mitchell és a kék Corsair, és ugyancsak a szokásosan szép formáját hozta a Goldtimer köteléke, a Wizz hosszú Airbusa pedig jól mutatott száz méterrel a víz felett, a város hátterével, és Imreh Lujó még elképesztőbben manőverezett a Heliforce Mi-2-essel.

Imreh Lujo megint hihetetlen pózokba repülte helikopterét

Ami talán még sajnálatos, és ez azért jelzi, hogy nincs igazán megbecsült helyén a repülés nálunk, az a tévé-közvetítés volt. A Forma-1 mindent elnyelt, a repülőműsorból egészen a Szocsiban történt díjátadásig semmit sem láthatott a közönség, sőt, jó ideig utána sem; miközben a műsorvezetők sűrűn mondogatták, hogy a mikrofonba behallatszik a gépek hangja, a gépek látványa nem volt annyira sem érdekes, hogy a különféle interjúk közepette egy-egy kamera képét is adásba vágják, miközben az emberfia hallotta a Po-2-es kerregését és a Li-2-es dörgését.

A magyar repüléstörténeti zászlóshajó: a Goldtimer Li-2-ese

De élőképet egészen a Veres-féle kötelékig alig adtak, inkább ment sok ajánló meg egy összefoglaló az argentin kosárlabda-válogatott 2004-es olimpiai győzelméről. Aztán bejátszottak másfél percet Besenyei repüléséből, és azzal letudták a légi program összefoglalóját.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek