Vízi járőrszolgálat indult a Római-parton

MTI   ·   2012.06.26. 12:32

Vízi rendőrök és közterület-felügyelők járőrszolgálata működik keddtől a fővárosban, a Duna III. kerületi szakaszán, a Római-parton.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere sajtótájékoztatóján ismertette, hogy egyre több konfliktust okoznak a motorcsónakok, jet-skik a környéken működő 10-12 kajak-kenu egyesületnek és a szabadidős sportolóknak. A kerületvezető az intézkedéstől nagyobb biztonságot vár a partszakaszon.

Kitért arra is, hogy korábban védősáv kialakítását is kezdeményezte az evezősöknek, de a végrehajtás akadozik. A polgármester jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot a túlparti IV. és a XIII. kerülettel az esetleges együttműködés miatt.

Barnácz István, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vízi rendészeti kapitányságának megbízott vezetője arról számolt be, hogy a vízi rendészet mintegy 700 kilométernyi folyamszakasz biztonságáért felel, ugyanakkor képtelenség minden folyamkilométeren jelen lenni, figyelmeztetni a fürdőzőket, kiszűrni a szabálytalanságokat. Köszönetet mondott a kerületnek, a szolgálathoz felajánlott kishajóért és a közterület-felügyelet részvételéért.

Célként jelölte meg, hogy a „klasszikus négyes”, vagyis a fürdőzők, horgászok, evezősök és kisgéphajók „egymás mellett élhessenek” a nemzetközi nagyhajóforgalom mellett. Kiemelte, hogy a kompromisszum a tragédiák elkerülése miatt is fontos, utalva arra, hogy hétfőn találták meg az idei szezon huszonegyedik vízbe fulladt áldozatát.

Berényi Attila, Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a közös járőrszolgálat célja elsősorban a megelőzés, a sportolók védelme, emellett pedig óvják a víz tisztaságát, és megakadályozzák az engedély nélküli parti létesítmények kihelyezését.

Storcz Botond, a magyar kajakválogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy az érintett partszakaszt mintegy 2-3000 versenysportoló és szabadidős sportoló használja, a járőrszolgálati kezdeményezést az „ideális felé vezető útnak” nevezve.

Megerősítette, hogy a motoros járművekkel közlekedők sokszor jogosulatlanul, nem a szabályok szerint használták a Dunát, és reményének adott hangot, hogy ez a járőrszolgálat jelentével visszaszorul.

Kapcsolódó hírek