Pénteken nyílik meg a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása az Északiban

MTI/iho   ·   2021.07.15. 18:27
22204_T20V2689_210715_

A „Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik” című kiállítást július 16. és október 31. között lehet megtekinteni.

Új otthonában, az Északi járműjavító Dízelcsarnokában nyit időszaki kiállítást a Közlekedési Múzeum, bemutatva többek között az épület múltját és az ott egykor megfordult járműveket is – írja az mti. A kiállítás minden héten csütörtöktől vasárnapig 12 és 19 óra között látogatható időpontfoglalás után. A felnőttek jegye 2400 forint, de csoportban, gyerekként, családi jeggyel kedvezőbb ajánlatok is elérhetők, itt tájékozódjanak!

Ez az intézmény Európa egyik legrégebbi alapítású, több mint 120 éves közlekedési múzeuma, amely képes megmutatni, Magyarország mennyi mindennel járult hozzá a közlekedéshez. Mégis, az utóbbi évekig lehetetlenül kis helyre összezsúfolva működött a Városligetben, és nem a munkatársain múlt, hogy csupán gyűjteménye egy kis részét tudta kiállítani – idézte fel a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A múzeum számára a Kőbányai úti Északi járműjavítóban épül új, 21. századi otthon, ami hatalmas lehetőség. Egy modern múzeum fog itt megnyílni, amely nemcsak begyűjti és megőrzi, hanem a legmodernebb eszközökkel mutatja be az összegyűjtött anyagokat - hangsúlyozta, hozzátéve: a múzeumépítés egészen új lehetőséget jelent a magyar műemlékvédelem számára, hiszen az igazi védelem az, ha a régi épületek új feladatot kapnak.

Gulyás Gergely és Vitézy Dávid járja be a kiállítást a csütörtöki sajtóbemutatón (fotók: Vörös Attila)

A miniszter elmondása szerint a New York-i Diller Scofidio + Renfro sztárépítész iroda és magyar partnere, az M-Teampannon kapta a feladatot, hogy ennek az épületegyüttesnek a megújítását a 21. századnak megfelelően álmodja meg, figyelemmel a magyar közlekedés hagyományaira is. A kormány az ehhez szükséges támogatást meg fogja adni. Gulyás Gergely emlékeztetett arra is, hogy a szomszédban már elkészült Opera Eiffel Műhelyházzal valódi kulturális központtal gazdagodik Kőbánya és egész Budapest.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta: történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló intézmény, egyben ez lesz az első tárlat, amelyet már leendő otthonában rendeznek meg.

Mint felidézte, ezen a területen az 1860-as években kezdődött a járműgyártás, amely a 2. világháború előtt csaknem 2500 dolgozót foglalkoztatott itt. A háborús pusztítások után 1962-ben épült meg a Dízelcsarnok, ahol az Északi járműjavító 2009-ben bezárásáig a dízelmozdonyokat javították. A kormány néhány évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Közlekedési Múzeum itt találja meg új otthonát, ezután nemzetközi építészeti tervpályázatot írtak ki az épület átalakítására. A tervezési munka nagy erőkkel zajlik, novemberben indulhat az engedélyezési eljárás, 2022 végére lesznek meg a kiviteli tervek, majd ezt követően kezdődhet a beruházás. A látogatók most betekintést nyerhetnek az építkezés előtt álló, még érintetlen ipari környezetbe, mielőtt megkezdődik a múzeum új otthonának kialakítása.

Látható lesz egyebek mellett Szellem, a magyar sebességrekorder gőzmozdony, a legendás 424-es gőzös, az egykori népligeti versenyekről egy Formula V versenyautó és egy Puch verseny-motorkerékpár is. A tárlaton a csarnok történetét, a kőbányai ipari negyed közlekedéstörténeti jelentőségét és az új múzeum terveit is bemutatják, a Kertem pedig a csarnok mögött nyit jegy nélkül is látogatható szabadtéri vendéglátóegységet - tette hozzá Vitézy Dávid.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.