Volt egyszer egy gyerekkor

Kemsei Zoltán   ·   2012.12.07. 10:30
00

Játékgyártás a második világháborútól a rendszerváltásig, a falakon a dekorációk között a Rákosi-képtől a késő nyolcvanas évek már-már nyugatias üzleti világot sugalló plakátjaiig minden ott díszeleg: megnyílt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a Játékország kiállítás. A tárlatot a 2011-eshez hasonlóan újra Dolák-Saly Róbert humorista, előadóművész nyitotta meg a tőle megszokott stílusban, élénk derültséget varázsolva a múzeum központi csarnokába.

Dolák-Saly Róbert megnyitója<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A kiállításnak helyet adó teremben minden, mi (gyermek)szem-szájnak ingere. Hatalmas, az ismét gyártott Java építőből készült óriáskerék fogadja a látogatót, majd a legendás pénzverdei vasútmodellek pályái sorakoznak egy hosszú vitrinben. Készült – talán a „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk” szlogen jegyében – fémépítő a legendás Märklin mintájára, a nemkülönben komoly nimbuszú Lemezárugyár játékainak pedig eredeti tervrajzait is kiállították.

Plakátok és játékok dobozainak fotói borítják a falat

Trafikok, strandok bazárainak polcai zsúfolásig voltak annak idején kisebb-nagyobb fröccsöntött „maszek”, azaz kisiparosok által gyártott játékokkal, ezeknek is széles skáláját csodálhatjuk meg. Külön vitrint kaptak a logikai játékok, a számtologatóstól a speciális, látássérültek számára a színek mellett domború formákkal ellátott Rubik-kockáig. Egy berendezett lakótelepi gyermekszobát is megcsodálhatunk, karácsonyfával és a lemezből hajtogatott géppisztolytól kezdve a tologatós favillamosig többféle játékkal.

A kiállítás a Városligetben, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban 2013. június 19-ig látogatható.

Kapcsolódó hírek