VTN: lelkes fiatalok gondolkodnak és ötletelnek városfejlesztési problémahalmazokon

iho   ·   2024.03.11. 09:00
03_vtn_2024

Várostervezéssel foglalkozó egyetemi hallgatók mérték össze tudásukat a Várostervezési Napok elnevezésű szakmai vetélkedőn. A jövő szakembereinek egy összetett fejlesztési területet kellett újragondolniuk, amely ezúttal a Pesterzsébet–Gubacsi-híd–Francia-öböl és környezete volt. Az idén tizenötödik alkalommal megrendezésre került Várostervezési Napok műhelyversenyre olyan építőmérnök-, közlekedésmérnök-, településmérnök-, építész, tájépítész hallgatók jelentkezését várták, akik újragondolnak egy komplex tervezési területet, majd az elkészült koncepciót a verseny utolsó napján bemutatják.

A Várostervezési Napok (VTN) egy, az idén már ötnapos intenzív szakmai verseny, ami a városépítészet és tervezés legjobb gyakorlatát és lehetőségeit ünnepli. A verseny résztvevői építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész-, tájépítész-, és településmérnök hallgatók is, akik kis csoportokban dolgozva gondolják újra Budapest egy-egy városrészét vagy közterületét immár tizenötödik alkalommal. A feladatuk, hogy figyelembe véve a közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontokat, új koncepciókat és megoldásokat dolgozzanak ki a városfejlesztés területén. Idei évben mintegy négy egyetemről érkeztek hallgatók hogy összemérjék tudásukat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a győri Széchenyi István Egyetemről.

(fotók: Ekés András)

A Várostervezési Napok eredete egészen 2008-ig nyúlik vissza, amikor is először került megrendezésre. Az esemény alapötletét a MEPS (Middle European Planning Seminar) szolgáltatta, amit 2019-ben már harmincadik alkalommal rendeztek meg. A MEPS egy nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

A VTN célja

A műhelyverseny során a csapatoknak fel kell tárniuk a tervezési terület adottságait és problémáit, majd innovatív megoldásokat kell javasolniuk. A versenyzőket alaptérképekkel, rendezési tervekkel, statisztikai adatokkal és szakmai konzultációkkal segítik a szervezők és konzulensek. A verseny célja nem csupán a kreatív megoldásokat helyezni előtérbe, hanem az is, hogy a résztvevők megismerjék és tiszteletben tartsák egymás szakmai ismereteit, és megbarátkozzanak a közös munkában rejlő lehetőségekkel. Az építő-, építész-, tájépítész-, közlekedés-, és településmérnök hallgatók egyaránt a várossal, mint komplex egységgel foglalkoznak, és egy jól működő város, városrész vagy közterület létrehozásához nélkülözhetetlen a különböző szakágak szempontjainak megismerése és figyelembevétele.

Várostervezési Napok a zsűri szemével

Ekés András mobilitási szakértő, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője zsűri elnökként segítette a munkát.

– Nekem a VTN az év egyik legizgalmasabb szakmai rendezvénye. Lelkes fiatalok gondolkodnak és ötletelnek minden évben egy olyan budapesti városfejlesztési problémahalmazon, amely megoldásért kiált akár évtizedek óta. Így került sor a korábbi években a Keleti pályaudvar, Zugló vasútállomás, a Boráros tér, a Közvágóhíd vagy épp a Flórián tér környezetének rendezésére. Az idei terület Pesterzsébetet és Csepelt is érintően különösen nehéz volt, amit jól mutat, hogy még közismert neve sincs igazán a városrésznek. A diákok erre is adtak javaslatokat: Csepel-liget, Zöld Csepp, Csepel Gyöngye vagy Erzsébet Ékszere néven illették a Francia-öböl és Gubacsi híd környezetét. Jó lenne azt mondani, hogy a VTN hatására vagy anélkül, de szépen sorra megvalósultak a korábbi projektek, de ettől nagyon messze vagyunk. Éppen ezért különösen lelkesítő, hogy évről-évre újabb és újabb helyszíneket találnak ki a szervezők, és dolgoznak rajta kreatívan a versenyzők. Ennek a csapatmunkának csak nyertesei vannak. Nem csak a három dobogós, hanem mindenki, aki szaktudásával, lelkesedésével járult hozzá a verseny sikeréhez – mondta Ekés András.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.