Wizz-gép Kecskeméten, kiszolgáláspróba

iho/repülés   ·   2021.03.02. 18:05
155860960_3948352368560865_5160621779449476670_o

Korábbi miniszteri közlés szerint 2022-ig elkészülne a bázis északi részén a polgári terminál, friss hír szerint addigra csak a tervezés zárul le.

Tavaly szeptemberben a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Wizz Air Hungary Zrt. között létrejött Együttműködési Megállapodás értelmében a Wizz Air üzemeltetésében lévő légijárművek a kecskeméti repülőteret – kitérő repülőtérként, eseti jelleggel – használatba vehetik – emlékeztet a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis közleménye.

Mint beszámoltunk róla, a megállapodás kiterjed a repülőbázis, valamint a katonai légügyi hatósági és az állami légiközlekedési balesetvizsgálói feladatokat ellátó szervezetek repülőhajózó és légiutas-kísérő állományának képzésére és továbbképzésére is, A Wizz Air 16 éves tapasztalatát felhasználva fogja biztosítani a Magyar Honvédség Airbus A320 családba tartozó repülőgépein szolgálatot teljesítő személyzet jártasságának fenntartását ismeretfelújító képzésekkel és gyakorlati oktatással.

A Wizz számára kiemelten fontos, hogy ezentúl Magyarországon belüli kitérő repülőteret tud használni: „a célrepülőtérhez közelebbi kitérő repülőtér használatával hatékonyabban tudjuk kezelni az előre nem látható körülményekből adódó zavarokat”.

(fotók: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Facebook)

Ugyancsak az előzményekhez tartozik, hogy már 2017-ben leszállt egy Wizz-gép Kecskeméten, nem sokkal azután, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az állami repülések céljára szolgáló kecskeméti repülőtér közös (katonai-polgári) felhasználású repülőtérré fejlesztését.

Ennek a folyamatnak a részeként került sor a keddi próbaleszállásra, amelynek során immár vizsgázott Kecskemét, felmérték a földi kiszolgáló tevékenységeket, amelyek egy utasszállító érkezését és indulását kísérik.

Váradi József a Wizz Air vezérigazgatója, valamint Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség légierő szemlélője is a helyszínen nézték meg és értékelték a résztvevő feleket.

„A gyakorlás során a Wizz Air repülőgépét fogadtuk, üzemanyagtöltést végeztünk – még az utasokkal a fedélzeten - valamint az utasok gyors kiszállítását is végrehajtottuk. Minden egység kiválóra vizsgázott” – fogalmazott a légibázis közleménye.

A kecskeméti városvezetés 2017-ben a Modern városok program részeként állapodott meg a kormányzattal öt és fél milliárd forint fejlesztési keretről a repülőtér fejlesztéséhez. Az akkor készült hatástanulmány szerint a polgári repülőtér a létesítmény északi-északnyugati oldalán kaphat helyet, amely az északi elkerülő út felé esik.

Tavaly közbeszerzési felhívást tett közzé a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala az európai uniós közbeszerzési közlönyben egy polgári zóna megtervezésére a kecskeméti katonai repülőtéren.

Tavaly júniusban a kormány 1 milliárd 42 millió forintot hagyott jóvá a kecskeméti katonai repülőtér civil részének kialakítására. A közbeszerzési felhívás szerint a tervezési terület mintegy ezer négyzetméteres. A nyertesnek koncepciótervet, építési engedélyezési-, valamint kivitelezési tervdokumentációt kell készítenie.

A beruházás célja az utas- és áruforgalom kiszolgálására alkalmas infrastruktúra megtervezése, amelyen belül egy terminál épület, egy árukezelő épület, egy eszköztároló, egy őrzés-védelmi irodaépület készül. A feladat része a belső úthálózat és a parkolók tervezése is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy korábbi, 2019-es nyilatkozatában egy kecskeméti fórumon azt mondta: „Magyarországon működnek már olyan repterek, amelyek átlagos, közepes forgalomra készültek, mint a sármelléki vagy a debreceni, ezekből a példákból indultunk ki". Hozzátette: a civil terminál megépítését 2020-22 között tervezik megvalósítani. Decemberi információk szerint azonban 2022 negyedik negyedév csak a tervezési munka lezárásának a határideje.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek