Wolsztynban megszűnt a gőzvontatás

iho   ·   2014.04.05. 11:24

A lengyelországi Wolsztyn fűtőháza kultikus helynek számított a vasútbarátok körében: a kis túlzással Európa utolsó gőzösfűtőházának nevezett fűtőház ugyanis nem csak nosztalgiavonatok élére adott ki gőzösöket. Wolsztyn környékén bizony mindennaposak voltak a gőzfelhős személyvonatok, hiszen a fűtőház a menetrend szerinti vonatokra forda szerint adta ki a gőzmozdonyokat. Sőt, egyes különleges alkalmakkor, vasúti rendezvényeken még gőzvontatású tehervonat is közlekedett.

Az egésznek azonban vége. Lengyel barátaink üzenete szerint „2014. március 31-e óta a menetrend szerinti gőzvontatás Lengyelországban (és így egész Európában) már csak történelem. Senki sem tudja, hogy vajon hogyan lesz tovább, ha lesz tovább.”

Amikor még Wolsztyn gőzben volt<br>Varga Mátyás felvétele 2007-ben készült

Egyes értesülések szerint a gőzmozdonyok leállításának oka, hogy a működésüket finanszírozó angol úriember a továbbiakban nem támogatja a fűtőházat. Ugyanakkor mások tudni vélik, hogy egy helyi közösség kezdeményezte, hogy a gőzmozdonyokat a továbbiakban uniós forrásból üzemeltessék.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek