Ybl Miklós-kiállítás a Metró Art Galériában

iho   ·   2014.03.19. 11:57

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett: a BTF során csaknem 50 helyszínen, a főváros színházaiban, kiállítóhelyein, kulturális színhelyein több mint 70 program várja a közönséget március 21. és április 6. között.

Nem csupán a falakon belül lehet azonban művészettel találkozni: március 10-től a főváros számos pontján lepték meg a budapestieket villámakciókkal, keddtől pedig a metrókocsikban nyílik kiállítás.

A tárlatot Hidvégi Violettával és Pető Zsolttal rendező Kirschner Péter kiemelte: Ybl kora nemcsak az építészet, hanem Budapest és az egész magyar társadalom, kultúra fejlődése szempontjából is igen fontos volt, az akkori magyar építészek a világ élvonalához tartoztak. – Ybl Miklós irodájából nem egyszerűen tervrajzok, de művészeti alkotások kerültek ki – méltatta a metrókocsikban látható munkákat a kurátor.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes megnyitóbeszédében emlékeztetett: az idei Ybl-emlékév során mintegy 200 programmal tiszteleg az ország az Európa-hírű építész előtt.

Ybl Miklós munkássága a kor összes épülettípusára kiterjedt: kastélyokat, bérházakat, templomokat egyaránt tervezett, de a korabeli trendeket követve korcsolyacsarnokot, szállodát, fürdőket is magas színvonalon álmodott meg – idézte fel. A Deák téri Millenniumi Földalatti Múzeumban, valamint a 2-es és 3-as metró szerelvényein ötven tablón Ybl legjelentősebb épületei – például az Operaház, a Várbazár vagy a Szent István-bazilika – tervrajzaival, fotóival találkozhatnak az utasok április 21-éig – közölte Csomós Miklós.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: Ybl születésének bicentenáriuma lehetőséget teremt arra, hogy az építészetet közel hozzák az emberekhez. Az emlékév során április 3-án adják át az évtizedekig pusztuló, immár megújult Várbazár épületét, majd április 6-án Ybl Miklós születésnapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök adja át az építészeti Ybl-díjakat – mondta el.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek