Zarándokvonat ötödször

iho/vasút   ·   2012.05.24. 08:30
00

A 2008-ban megálmodott vonatos zarándoklat – az ötödik alkalommal már bízvást kijelenthetjük – immár hagyománnyá vált. Május 25-én, pénteken hajnalban benépesül a Keleti pályaudvar, bár most az indulási időket kissé eltoltuk egymáshoz képest, így viszont a megérkezést sikerült – reményeink szerint – szinkronizálni.

Gyimesbükkről visszafelé tartva nyútja derekát a Székely gyors 2011-ben<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A Székely gyors útja a megszokott: Budapest-Keleti pályaudvarról a 120a vonalon, Újszász felől közelíti meg Szolnokot, majd Püspökladány és Biharkeresztes következik. A határ után Biharpüspöki, Nagyvárad, a Sebes-Körös völgye, Kolozsvár, Dés, Szeretfalva, Déda, a Maros völgye és Gyergyószentmiklós érintésével érkezik Madéfalvára.

A Csíksomlyó expressz útvonala csak Budapest-Keleti és Madéfalva között változatlan: Szolnok, Békéscsaba, Lőkösháza, Kürtös, Arad, Déva, Piski, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda után érkezik a madéfalvi végállomásra. Idén először azonban Szombathelyről indulva Sopronon, Győrön, Komáromon át fut be Budapestre.

Változatlan a közös program is: pünkösd szombatján a csíksomlyói búcsúba a Székely gyors 8.41-kor, a Csíksomlyó expressz 8.51-kor érkezik Csíkszeredára, és 18.27-kor, illetve 18.35-kor indulnak vissza. Gyimesbükkre a Csíksomlyó expressz érkezik hamarabb: pünkösd vasárnapján 11.09-kor, a Székely gyors 11.31-kor követi. A két mozdony ezek után a 30-as őrház elé gördül, majd 17.18-kor, illetve 18.22-kor indulnak vissza. A hétfői hazaút menetrendjét az alábbi táblázatokban olvashatják:

Olvasóink fényképeit – készüljenek Szombathely és Gyimesbükk között bárhol a vonatokról – szeretettel várjuk az iho@indohaz.hu címre!

Kapcsolódó hírek