Zavarok a légi közlekedésben: Észak-Korea rakétát indít

iho/repülés   ·   2012.04.12. 10:26
korea_missilecim

Húsz nemzetközi repülőjáratot kell mától hétfőig a szokásostól eltérő útvonalra terelni a mostanra várható észak-koreai rakétakíséret miatt. Az All Nippon Airways, a Cebu Pacific, a Delta Air Lines, a Garuda Indonesia, a Japan Airlines, a Korean Airlines és a Philippine Airlines gépei kényszerülnek átirányításra, az időjárás és más tényezők figyelembe vételével.

A rakéta feltehetően a Kína és Korea között húzódó Sárga-tenger felett repül majd, a pályája a Fülöp-szigetek felett folytatódik, adja hírül lapinformációk nyomán az ATW Online. A Fülöp-szigetek hatóságai kénytelenek három repülési útvonalat is lezárni a szigetcsoport északkeleti területe felett. A japán társaságok a Tokióból Manila, Dzsakarta és Szingapúr felé tartó gépeiket kell, hogy átirányítsák.

Észak-Korea rakétái...

...és hatótávolságuk a BBC grafikái szerint

Az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt több ország, köztük Japán, Oroszország és Kína már korábban tiltakozott, de Phenjan ezekre a jelzésekre nem reagált. Mint beszámoltunk róla, Észak-Korea Kim Ir Szen, a nagy vezető születésének századik évfordulóját akarja a rakéta indításával megünnepelni, miközben a rakétakísérleteket az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozata megtiltotta a kommunista államnak.

Az előző észak-koreai rakétaindítás különösen Japánban keltett érthető riadalmat, a hordozóeszköz ugyanis a szigetország légterén haladt át.

A mostani fellövésről Phenjan mint az űrkutatás békés mozzanatáról beszél, azonban korábbi hasonló alkalmakkor kiderült, hogy a rakéták valójában nem állítottak mesterséges holdat föld körüli pályára. Viszont Észak-Korea atomfegyver-programjának veszélyes fejleménye lenne, ha a phenjaniaknak sikerülne egy esetleges nukleáris töltethez megfelelő interkontinentális hordozóeszközt fejleszteniük.

Kapcsolódó hírek