Zermatt vonattal ismét elérhető!

iho/vasút   ·   2018.01.12. 08:45
matterhorn_gotthard_bahn_svajc_kislid

Bejárta a sajtót a hír, hogy a svájci Zermattban tömegek rekedtek a hó fogságában. Svájc azonban nem azért Svájc, hogy csak az órák működjenek precíziósan! Hogy Zermatt ismét megközelíthető legyen vonattal, az illetékesek kemény intézkedések mellett határozták el magukat. A vasútvonal feletti hegyoldalon célzott robbantásokkal ellenőrzött lavinákat hozták létre, ezáltal a Zermattba vezető vonalon ismét biztonsággal közlekedhetnek a vonatok, mert megszüntették a lavinaveszélyt. Időközben a település turisztikai központja is közölte, hogy szerdán este negyed hat óta járnak a Matterhorn-Gotthard Bahn szerelvényei, Zermatt megközelíthetővé vált.

A wallisi hegyi településen kedden éleződött ki a hóhelyzet, az akut lavinaveszély miatt minden oda vezető utat és a vasutat le kellett zárni. Emiatt tizenháromezer turista maradt kényszerűen a településen. Néhány tucatnyian vállakoztak rá, hogy helikopterekkel a szomszédos Täschbe menekítsék őket, ahonnan buszokkal szállították le őket a völgybe, a többség azonban Zermattban maradt.

Zermatt közismerten autómentes település, hivatalosan csak vonattal közelíthető meg, csak egy keskeny út vezet le innen a völgybe. Az autókat a Täschben, a vasútállomás mellett kialakított gigantikus parkolókban kell hagyni, onnan felfelé már csak vaskerekek gurulhatnak.

A Zermattból induló Gornergratbahn sem közlekedett akadálytalanul (forrás: Reuters)

Az utcákon állítólag nyoma sem volt gondnak, néhány vendéglő ingyen mérte a bort, mások szintén ingyen kínálták a sajtételeket. Szerda délután azután olyan rosszak voltak már a látási viszonyok, hogy a légiforgalmat is le kellett állítani.

A művileg kiváltott lavinák után a szakértők helikopterekkel végigrepültek a kritikus völgyoldalak felett, és megállapították, hogy további lavinaveszély nem áll fenn, ezért a völgyben húzódó közlekedési utakat takarítás után ismét használatba lehetett venni. Az öt kilométer hosszú vasútvonalat a lezúdult hótól kora estig megszabadították.

A beavatkozásra Zermattban már jóelőre felkészültek, a nyári hónapokban telepítették a hegyoldalakon azokat a vezetékrendszereket, melyek segítségével az ellenőrzött és távirányított lavinarobbantások elvégezhetőek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek