A kedves utasok megittak 182 hordónyi sört

iho/vasút   ·   2019.08.05. 12:00
400px_etkezokocsi

A sok napsütés mellett eddig a nyáron esőből is jutott bőven a nyaralóknak, ennek ellenére az egy évvel korábbiakhoz képest nyolc százalékkal többen, 921 ezren szálltak vonatra, hogy eljussanak a Balatonhoz a nyári menetrend június közepi életbe lépése óta. A legtöbben, 35 ezren július 6-án választották ezt az utazási formát. A vasúttársaság idei újítását, a naponta nyolc pár, étkezőkocsival és az utaskomfort emelése érdekében – az új IC+ kocsik forgalomba állításának köszönhetően – már három légkondicionált intercity-kocsival közlekedő Balaton expressz-szerelvényt közel 130 ezren választották. A tavaly nyári utasszámokkal összehasonlítva jól látható, hogy beváltak az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztései, valamint az értékesítési újdonságok.

Népszerűek a MÁV Nosztalgia Kft. által üzemeltetett étkezőkocsik a Balatonnál, jól fogy a sör és a hamburger is (fotó: MÁV-Start)

A nyári szezonban július végéig jellemzően a nyaralni érkezők kétharmada saját lakóhelyük és a Balaton között utazott, míg az utazások egyharmadát tették ki a tó körüli települések közötti utazások. Az országos adatokhoz képest nagyobb arányban, a menetjegyek 22,5 százalékát vásárolták meg a balatoni utasok online formában (e-ticket vagy a MÁV mobilalkalmazás segítségével), míg tizenegy százalék volt az automatás, hatvan százalék a pénztári, hat és fél százalék pedig a fedélzeti jegyváltás.

Nyaranta a balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet. Idén Siófok vezeti eddig a rangsort, de Fonyód és Zamárdi is dobogós helyen áll. Őket Balatonfüred, Balatonlelle és Keszthely követi a rangsorban. Július első hetében sok fesztiválozó választotta a vasutat, több mint 25 ezer utas szállt fel Zamárdiban a vonatokra, különösen népszerűek voltak az éjszakai Bagolyvonatok is.

A tavalyihoz képest eddig nyolc százalékkal többen utaznak a Balatonra (fotó: Vörös Attila)

A Balaton expresszvonatok étkezőkocsijának látogatottsága folyamatosan nő. A hét egyes napjain a Start Burger annyira népszerűnek bizonyult, hogy az igények növekedésére reagálva a kocsikat nagyobb sütőlappal szerelték fel, így egyszerre akár nyolc–tíz hamburgerhús is elkészíthető. A két slágertermékből jelentős mennyiséget fogyasztottak: a száz százalékban marhahúspogácsával, cheddar sajttal és csalamádéval készülő burgerből 1350-et vásároltak, a csapolt sörből pedig 182 hordó, azaz 7280 korsó fogyott. A balatoni étkezőkocsi-szolgáltatás idén augusztus 25-ig, a nyári menetrend végéig vehető igénybe, de a vasúttársaság szakemberei már tervezik, hogy a szolgáltatást szeptembertől mely más járatokon lehetne továbbvinni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek