A Messzer leszáll!

iho/repülés   ·   2019.10.23. 09:00
messer_szolnok0

A krakkói repülőmúzeum és a RepTár együttműködésének köszönhetően 2019. október 23-ától 2020. március 15-éig lesz ismét egy „Messzer” hazánkban, amelyet hosszú évtizedek hallgatása után talán elsőként Tobak „Cica” Tibor, a legendás vadászrepülő könyveiből, elsőként az 1989-es „Pumák földön-égen” című kötetből ismerhettek meg a repülés iránt rajongók.

A Krakkói Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum még 2017-ben kötött együttműködési megállapodást azzal a céllal, hogy a kölcsönös baráti kapcsolatokat erősítsék a két múzeum között, és hogy tudatosan támogassák a kultúra, turizmus és az oktatás területén az együttműködést.

A Krakkói Repülőmúzeum repülőgépét a regensburgi repülőgépgyárban készítették RQ+DS hívójellel. 1944. május 10-én vagy 11-én repülték be, majd nem sokkal később áthelyezték 2/JGr West alakulathoz a lengyelországi Jarowcébe, ahol a piros 3 jelzést festették rá. 1944. május 28-án Ernst Pleiness őrmester kényszerleszállást hajtott végre a géppel a Trzebun tóra, amelynek során a pilóta életét veszítette. A holttestét nem sokkal az esemény után kiemelték, de a roncs ötvenöt évig pihent a tó fenekén. Végül 1999-ben emelték ki, és a Lengyel Sasok Alapítvány restaurálta.

A Bf 109 típusú vadászgépet Németországban fejlesztették ki, majd a spanyol polgárháborútól egészen a második világháború végéig harcolt a szövetségesek ellen. A világ legeredményesebb vadász pilótája Erich Hartmann őrnagy 352 légigyőzelmét ezzel a típussal szerezte.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.