A pulai és rijekai hajógyár pénzügyi problémái

MTI   ·   2019.03.28. 18:15

Zágráb nem tudja támogatni a csődközeli Uljanik-csoport szerkezetátalakítását, mert az komoly pénzügyi kockázatnak tenné ki az államot, ezért további megoldásokat keres a pulai és rijekai hajógyár pénzügyi problémáinak megoldására.

A spliti hajógyár tulajdonosa, Tomislav Debeljak, az Uljanik-csoport után érdeklődő egyetlen számba vett stratégiai partner a múlt héten hozta nyilvánosságra a szerkezetátalakításra vonatkozó költségtervezetet, amelynek nagy részét az államnak kellene finanszíroznia. Debeljak csak abban az esetben volna hajlandó az isztriai hajógyárakba fektetni, ha a kormány kifizetné a fennálló veszteségeket. Ezek a költségek jobb esetben 7,5 milliárd kunát (318 milliárd forint), rosszabb esetben 10,8 milliárd kunát (458 milliárd forint) tennének ki, ami jelentősen megterhelné a költségvetést. A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik-csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják, az államnak valamivel több mint 25 százalékos részesedése maradt.

Horvátország még 2012-ben megállapodott az Európai Bizottsággal (EB) a hajógyárak szanálásáról. Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával. Zágráb a hajógyárak támogatására 33 milliárd kunát (1409 milliárd forint) költött eddig. A kormány tavaly januárban az EB beleegyezésével újabb 96 millió euró (30 milliárd forint) hitelre vállalt garanciát az Uljanik-csoport részére, összesen pedig 600 millió euró (193 milliárd forint) értékben vállalt kezességet a csoport különböző hiteleire. Csak tavaly év végén és ebben az évben Zágráb 3,1 milliárd kuna (132 milliárd forint) garanciát fizetett vissza az adófizetők pénzéből. A hajógyár dolgozói kisebb-nagyobb megszakításokkal tavaly nyár óta sztrájkolnak. Az elmúlt időszakban 1800-an hagyták el az Uljanik-csoportot, jelenleg 2600 dolgozójuk van, akik már hetedig hónapja nem kaptak fizetést.

A rijekai bíróság legutóbb negyedszer halasztotta el a csődtárgyalást, amelyet április közepére tűzött ki újra. A kormány döntése azonban tovább növeli a bizonytalanságot. A rijekai korrupcióellenes hivatal és az isztriai megyei ügyészség a rendőrséggel közös akcióban kedden letartoztatta a csoport 12 volt vezetőjét. Azzal vádolják őket, hogy az elmúlt tíz évben több mint egy milliárd kunával (42,4 milliárd forint) károsították meg az államot és a vállalatot.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek