A Travel Service CSA-résztulajdonos lett

MTI/iho   ·   2015.04.01. 13:00
cim
A cseh Travel Service megvette a Cseh Légitársaság (CSA) részvényeinek 34 százalékát, ezzel annak második legnagyobb részvényesévé vált – adja hírül az MTI/Eco alapján a Napi.hu. A CSA részvényeinek 44 százalékát a dél-koreai Korean Air Lines, 34 százalékát a Travel Service, 20 százalékát a Cesky Aeroholding birtokolja, két százaléka pedig kisbefektetők kezében van.

A Travel Service a 34 százalékos részvénycsomagot a Cesky Aeroholdingtól vette meg. A csomagra a Korean Air Linesnek volt vásárlási előjoga, de az ezt a Travel Service javára lemondta. A koreaiak, akik nemrégiben vették meg a CSA legnagyobb részét, nem titkolják, hogy a cseh légitársaságot eladás céljából szerezték meg. A tranzakciót az Európai Bizottság már tavaly jóváhagyta.

– A Travel Service mint részvényes a legközelebbi hetekben felméri a CSA valóságos helyzetét. Az eddig nem hivatalos információkból úgy tűnik, hogy a Korean Air Linesszel aláírt szerződés óta a CSA saját tőkéje mintegy 500 millió koronával csökkent, és így a társaság veszteséges. Az összesített hiány megközelíti az 5,5 milliárd koronát – közölte Vladka Dufková, a Travel Service szóvivője.

A CSA 2013-ban nagyjából egymilliárd koronás veszteséget könyvelt el. Az idei téli repülési idényt a cég úgy élte túl, hogy a Cesky Aeroholding 152 millió koronás támogatást nyújtott neki. A CSA-nak jelenleg 17 gépe van.

A Travel Service jelenleg a legnagyobb cseh légitársaság, amely megalakulása óta (1997) külföldön is – Szlovákia, Magyarország, Lengyelország – terjeszkedik. A társaság charterjáratokat üzemeltet. A rendszeres járatokat a SmartWings márka alatt működteti, magánrepüléseket pedig a Business Jet márka alatt.

A SmartWings a napokban jelentette be, hogy hároméves szünet után az idén újra visszatér a magyar légközlekedési piacra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.