A350: zöld út a berepülés folytatására – videók!

iho   ·   2013.07.16. 09:00
cim4

Az A350-es teljes repülési tartományát és a repülőgép valamennyi fontos rendszerét sikerült letesztelni a berepülés első időszakában – adta hírül az Airbus. Mint erről az iho/repülés is beszámolt, a berepülési program első szakaszát az új szélestörzsű utasszállító június 14-i szűzfelszállása nyitotta meg, erről nemrég az Airbus érdekes videóanyagot is közreadott.

A gép a szűzfelszállással együtt 92 órát teljesített, beleértve azt a repülést, amelynek során a párizsi repülőszalon közönsége előtt is bemutatkozott egy áthúzás erejéig.

Ebben az első szakaszban a repülőgép számos fontos elemét próbálták ki sikerrel, így zöld utat kaptak a további repülésekre a hajtóművek, az elektromos rendszerek, jól működik az elektromos rendszer kibocsátható vészturbinája (RAT), jól vizsgázott a futó, a fékrendszer, az üzemanyagrendszer, a kabinnyomást fenntartó berendezés, és ugyancsak megtörtént a robotpilóta és az automata leszálló rendszer első próbája is.

Az Airbus egy másik érdekes videója azt érzékelteti, milyen hatalmas műszerrendszer dolgozik a tezstgépek fedélzetén a próbarepülések során.

A következőkben a gép, az MSN1 jelű prototípus, rutinkarbantartáson esik át, felújítják és kibővítik a fedélzeten elhelyezett mérőberendezéseket, majd augusztustól tovább zajlanak a tesztrepülések, ezek során tovább vizsgálják a gép repülési tulajdonságait, újabb próbáknak vetik alá a hajtóműveket, és megkezdik a jegesedési próbákat is.

A második prototípus, az MSN3 szeptemberben kezdi meg a próbarepüléseket, a fedélzete ugyancsak tele lesz mérőberendezésekkel, ezzel a példánnyal a teljesítményt, a csúcsmagasság közeli repülőtulajdonságokat, a forró és hideg éghajlaton történő üzemelést próbálják.

A teljes berepülési programot 2500 repült órára tervezik, ezt öt géppel teljesítik, és a gyártó reményei szerint a tesztrepülések lezártával 2014 második felében adhatják át az első példányokat a légitársaságoknak.

Kapcsolódó hírek