Az autóbuszok ötödére jut téli gumi Vasban

MTI   ·   2011.11.22. 07:53

A Vasi Volán Zrt. autóbuszainak csak egyötödére tudtak téli gumit felszerelni, ennek ellenére megpróbálják a 229 autóbuszból álló járműparkot minél jobban felkészíteni a téli útviszonyokra és időjárási körülményekre – mondta el kedden Papp László, a közlekedési részvénytársaság vezérigazgatója.

A Vasi Volán 187 helyközi járatát bonyolító autóbusz közül ötvenen van kifejezetten téli gumiabroncs, a többi úgynevezett „téli-nyári” abronccsal közlekedik, a helyi járatos autóbuszok között pedig jelenleg nincs olyan, amelyik téli gumival járna – mondta.

Hozzátette: a járművek műszaki állapotát, ennek részeként a gumiabroncsok kopottságát is folyamatosan ellenőrzik, és csak a közúti forgalomra alkalmas buszokat engedik ki a telephelyekről, ám a járműparkot csak hosszú idő alatt képesek megújítani.

A helyi járatos autóbuszok átlagéletkora ma még annak ellenére eléri a tíz évet, hogy a Vasi Volán a szombathelyi önkormányzattal kötött szolgáltatói szerződést betartva az elmúlt két évben összesen 14 alacsony padlójú új Credo típusú autóbuszt vásárolt meg, és további hét új jármű beszerzését tervezik.

A téli üzem kritikus pontjának számít az autóbuszok reggeli indítása. A járművek mindössze tíz százalékát tudták új akkumulátorral felszerelni, ezért a biztosabb indítás érdekében reggeli mobil indítószolgálatot szerveztek. Az indításhoz szükséges eszközökkel felszerelt mikrobuszokkal sietnek segítségére azoknak a sofőröknek, akik külső helyszíneken nem boldogulnak a reggeli indítással.

Kapcsolódó hírek