Egységesítették a fuvarozókra vonatkozó bírságot

iho   ·   2014.07.18. 19:58

Az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Az új szabályt az augusztus 19. után elkövetett szabályszegésekre kell alkalmazni. A 2009-ben hozott eredeti rendelet felsorolja a közúti fuvarozás során elkövethető szabálysértéseket, ilyen például a fuvarozási engedély hiánya, a tachográf működésképtelensége, a pihenőidő be nem tartása. A rendelet melléklete a büntetési tarifákat is közli, jelezve egyben, hogy a fuvarozó cégnek, vagy pedig a járművezetőnek kell azt megfizetnie.

Miután előfordul, hogy ellenőrzéskor több szabálysértésre is fény derül, rendezni kellett az ilyenkor fizetendő összeget, amely nem azonos az egyes tételek összegével, hanem kevesebb annál. A hatályos szabály többféle szabályszegési csoportot állít fel, és azokhoz rendeli a maximális bírság-összeget. A mostani módosítás megszünteti a különbségtételt, és a legsúlyosabban büntetendő szabálysértésért járó bírság háromszorosát, de legfeljebb 2,2 millió, illetve 800 ezer forintot határoz meg maximális bírságként.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek