Elfújta a szél... Illetve elfújta a repülőgép a taxit!

iho   ·   2015.06.05. 11:15
cim

A brazil Gol légitársaság PR-GGA lajstromjelű 737-800-as utasszállítója Rio de Janeiro Santos Dumont repülőterén készült és kapott engedélyt felszállásra, majd annak rendje s módja szerint a pilóták fokozták a hajtóművek teljesítményét a nekifutáshoz.

A reptér déli része a kérdéses U-alakú közúttal...

Ekkor azonban egy taxi jelent meg a 02-es jobb pálya küszöbe mögött azon az úton, amelyet egyébként a repülőgépek mozgása idejére lezárnak, és ezt jelzőlámpa is nyomatékosítja. A taxisofőrnek azonban a jelek szerint sietős volt, de rosszul járt: az elstartoló gép hajtóműveiből kiáramló gáz és levegő egyszerűen elfújta a kocsit, amely több légi piruett végrehajtása után ért földet a tetején.

A repülőgép személyzete feltehetően nem észlelte az incidenst, folytatta a nekifutást és a felszállást, a járat rendben meg is érkezett a célállomásra.

...amelyen a gépek mozgása esetén még sorompó és jelzőlámpa is le kell, hogy állítsa a forgalmat

A többszörösen felborult taxiban szerencsére csak a sofőr ült, aki kisebb horzsolásokkal megúszta a kalandot.

Az útszakasz mindössze 25 méterre van a 2-es jobbpálya küszöbétől, ezért alkalmaznak jelzőlámpákat, sorompót, őröket, sőt, még hangjelzéseket is a forgalom leállítására, ha repülőgép készül felszállni. Hogy a taxi vezetője mindezek mellőzésével miért hajtott rá mégis az U-alakú útszakaszra, azt maga a sofőr sem hozta nyilvánosságra, csak azt, hogy „nagyon megijedt” a történtektől.

A reptér forgalmában is okozott fennakadásokat az esemény: hét járat késett, sőt, további nyolcat törölni is kellett. A baleset viszonylag szerencsésen végződött ahhoz képest, hogy 2002-ben hasonló körülmények között repült el egy kocsi a felszálló gép mögött a parti sziklákra, annak a vezetője meghalt, érdekesmód akkor is egy taxit fújt el a repülőgép.

Ennek a taxinak a sofőrje megúszta, korábban egy kollégája belehalt a kalandba

Hogy a repülőgépek hajtóművének ereje mire képes, azt két népszerű sorozatban is kipróbálták. A BBC Top Gear című műsorában egy 747-es fújt el személyautókat, különösen szépen repült a gép mögött áthajtó szuperkönnyű Citroen CV-2-es.

Az amerikai Mythbusters alkotói még egy igazi nagy iskolabuszt is repülésre késztettek egy 200-as 747-es tehergép közreműködésével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.