Galvanizáló üzem épül a Győr-Gönyű kikötő területén

iho   ·   2014.05.15. 19:22

A szerződés mintegy 40 milliárd forint értékű fejlesztést alapoz meg a nyugat-dunántúli régió legnagyobb trimodális logisztikai központjában. A földhasználatra kiírt pályázat nyertese a Wuppermann Hungary Kft., a cég a meghirdetett I. kategóriájú kikötői parcellákon, csaknem 8 hektáron, egy világszínvonalú galvanizáló üzemet épít, a II. kategóriájú kikötői parcellákon pedig másfél hektáron logisztikai, adminisztrációs központot hoz létre.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a szerződés aláírását megelőzően hangsúlyozta, hogy mindkét fél kölcsönösen előnyös üzletet köt, a korábban felfüggesztett projekt új lendületet kap.

A kikötő fejlesztése 2004 és 2006 között 8 milliárd forint támogatásban részesült az uniós környezetvédelmi programban, a projektet az Európai Bizottság elfogadta, de a fejlesztés keretében létrejött területek hasznosításához hiányoztak a betelepülő vállalkozások, ezért a terület áruforgalmára és bérbeadására vonatkozó indikátorok nem teljesültek.

Magyarország jelentős, akár több tízmilliárd forintot is visszafizethet, ha az indikátorok 2015. június 21-éig nem teljesülnek, ezért februárban kormányhatározat született a beruházás kiemelt üggyé nyilvánításáról, illetve a befektetők betelepülését segítő állami infrastrukturális beruházások megvalósításáról, aminek forrásigénye 7,5 milliárd forint, s amelyet a Közlekedési Operatív Programból finanszíroznak. A támogatást nem kell visszafizetni.

Carl Wuppermann, a Wuppermann-csoport elnöke cégüket bemutatva elmondta, hogy 140 évvel ezelőtt alakult a német vállalat, családi tulajdonban működnek. A linzi galvanizáló üzemük szerződése hamarosan lejár, emiatt bezárják az ottani gyárat, és hosszú távú beruházásban gondolkodnak Magyarországon. Eddig úgy tapasztalták, hogy Magyarország fogadókészsége az ipari beruházásokra a termelő cégek esetében kiemelkedően jó az EU-ban. Terveik szerint összességében 100 millió eurót ruháznak be a kikötő területén, 200 embernek adnak munkát, és 2016 közepéig beindítják a kikötő területén a galvanizáló üzemüket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek