Hullám a Mátra fölött, magyar rekordok Namíbiában

iho   ·   2014.12.24. 12:15
cim

(Pipishegyi fotók: Kolos Ferenc)

Jó hírek érkeznek Pipishegyről! – adja hírül a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség. Novemberben olvashattak interjút a Repülőklub Gyöngyös vezetőjével, Túri Gáborral arról, hogy idén is sikerült előkészíteni a hullámtábort, és ezzel megteremteni a hazai magassági vitorlázórepülés esélyét az idei „gyémántesőre”: a keddi nap igazolta, hogy érdemes volt.

Amikor a legmagasabb hegységünk körzetében megjelenik az az egyedülálló időjárási jelenség, amely akár hatezer méteres, vagy még nagyobb magasságba „liftezheti” a vontatógépről leoldott vitorlázógépet, megy a riasztás és a résztvevők a Gyöngyös fölötti Pipishegyre, a különlegesen szép hegyi reptérre gyűlnek, hogy sikerüljön megrepülni a leoldás után mért tiszta ötezer méteres magasságot, a vitorlázórepülők legmagasabb rangú teljesítményjelvényének, a Gyémántkoszorúnak az egyik feltételét.

A szövetség alelnökének, Daróczi Jánosnak a gyorshíre szerint a keddi, első igazi hullámriasztás igen eredményesnek  bizonyult, a gépek „több hullámban” is 6000 méter körüli magasságba emelkedtek!

Előzetes gyorsértékelés szerint a következők teljesítettek Gyémánt- és/vagy Aranykoszorú feltételt:

Befejezett Gyémánt: Lencsés Péter, Makai Sándor, Monori György, Paszternák László, Tóth Géza, befejezett Arany: Lencsés Péter, Makai Sándor, Máté Sándor,  Monori György, Paszternák László, Arany magassági feltétel: Bodrogközi László, Sall István, Sydorkó György, Gyémánt magassági feltétel:  Bodrogközi László, Máté Sándor, Sydorkó György, Szabó Péter.

Mindeközben több jeles vitorlázórepülőnk melegebb tájakon távolsági-sebességi rekordokat döntöget. Hegedűs László, ismertebb nevén Bagoly, megint komoly rekorddöntés-sorozatba kezdett kedvenc terepén, Namíbiában. A Vitorlázórepülő Szövetség honlapján szereplő jelentések szerint Hegedűs december 19-én az előzetes értékelés szerint 161,45 kilométer/órás átlagsebességgel új nemzeti rekordot repült kétüléses géposztályban 500 kilométeres hurokpályán. December 21-én Bagoly 192,95 kilométer/órás átlagsebességgel új Afrika kontinens-rekordot repült 100 kilométeres háromszögpályán, ez nem mellesleg nemzeti open-kategóriás és kétüléses rekord is! – írja a szövetség alelnöke, Daróczi János.

Bagoly Afrikában: ismét rekordsorozat

Három másik rekordot ugyancsak a namíbiai, különleges adottságokkal rendelkező körzetben a Szabó Péter–Hársfalvi Péter páros repült, adja hírül ugyancsak a szövetség weboldala.

Bagoly különleges repüléseiről már több beszámolót is közreadott az iho/repülés, legutóbb például patagóniai kalandjairól. Az Andok csúcsai után Hegedűs visszatért korábbi nagy sikereinek színhelyére, Bitterwasser repülőterére, a Kalahári sivatag északnyugati zónájába, oda, ahol 1250 kilométeres távon világrekordot is repült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.