Íme az új menetrend!

iho   ·   2014.11.17. 15:25
00kicsi

Elsőként az üres oldalak tűnnek fel: két, vágányzárak által érintett vasútvonal menetrendje helyén csak hirdetmény található. Az esztergomi vonal építése továbbra is több sebből vérzik, pontos határidőt egyelőre senki sem tud, tavaszi megnyitást emlegetnek a források. A másik kimaradó vonal a 30-as lett, a Balaton déli partján. Itt is korszerűsítés, kétvágányúsítás folyik, jelenleg teljes vágányzárban, autóbuszos pótlással. Hogy mit hoz a nyár? Meglátjuk.

Kiemelt területe a magyar vasútnak Budapest elővárosa. Az új Flirt motorvonatok érkezése egyrészt az utazások minőségét javítja (a Ganz Hernyók fokozatosan Miskolcra költöznek), másrészt a kínálatot is lehet(ne) javítani velük. Félórás ütem várható a csak „S-Bahnnak” becézett, a Dunántúlról Kőbánya-Kispestre közlekedő vonatoknál, az eddigi, óránkénti székesfehérvári vonatok mellett színre lépnek a tárnokiak is. Ezzel nemcsak a pesti oldalra ingázást segítik, hanem többek közt Ferencvárost is egyre inkább bekapcsolják az elővárosi vérkeringésbe.

Decembertől félórás ütemben<br>(Kemsei Zoltán felvétele)

Új nevekkel ismerkedhetünk a távolsági forgalomban: a Miskolcra tanítási időben, péntekenként közlekedő Hosszú lépés (így, különírva, vajon büfékocsi lesz-e a vonaton?) csak Mezőkövesden áll meg, a nagyobb csomópontokon (Füzesabony, Hatvan) csak átrobogva. A Kengyelfutó után mesebeli nevet kap a zajtai gyors: ezentúl Hétmérföldes néven jár.

A távolsági forgalomban a legszembetűnőbb változás, hogy a fővárosból Pécsre december 14-étől csak helyjeggyel, intercity vonatokon juthatunk el, megszűnik a klasszikus távolsági gyorsokra emlékeztető utolsó vonatok forgalma is.

A nemzetközi forgalomban elbúcsúzhatunk egy veretes névtől, azonban sok régi tér vissza: lesz ismét Lehár Bécsbe, visszatérnek a budapesti fejpályaudvart nem érintő átmérős nemzetközi vonatok: a Hortobágy EC Debrecen–Bécs, az Avala Belgrád–Bécs között közlekedik: ez utóbbi Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Kőbánya-Kispesten, Kelenföldön át jár. Lesz ismét Ivo Andrić IC, Budapesttől Belgrádba, és Meridian Barba.

A MÁV-Start 2014/15-ös menetrendje PDF formátumban a vasúttársaság oldaláról tölthető le.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek