Indulj el egy úton... Vonaton!

iho   ·   2015.09.22. 08:45
00kicsi

A Kéket a mai formájában (az 1938-as Szent István Vándorlás nyomvonalán) vasutas természetjárók, a MÁV Lokomotív TE tagjai indították el. Továbbá szinte valamennyien emlékszünk még a természetjárókat a vasúton megillető kedvezményekre is. Most a túrázók és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elképzelései találkoztak, utazási kedvezményt ugyan nem, de a túrázást megkönnyítő régi-új megállókat kapnak a Nagy Kéken járók. A KTI Személyközlekedési Igazgatóság illetékes munkatársainak meghívására létrejött személyes egyeztetésen Fónagy János államtitkár (NFM), Somodi László főosztályvezető (NFM), Ács Balázs integrált-szolgáltatási vezető (KTI) és Berki Zoltán (Lokomotív TE) vettek részt.

Kéktúra és vasút: Boldogkőváralja<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Lássuk, hogy a következő menetrendváltástól (december 13-ától) hol tudunk vonattal utazni túráinkra:
– Az 5-ös, Székesfehérvár–Komárom vonalon a 2012 óta szünetelő Csókakő megállóhelyet (ami közigazgatásilag Bodajkon van, és a kék jelzés itt halad a Bakony és a Vértes között) újra megnyitják;
– Szintén újranyílik a 78-as, Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal Becske alsó megállóhelye;
– A 87-es, Eger–Szilvásvárad vonal külső végállomásától télen 15.55-kor (a korai sötétedést figyelembe véve) indul Egerbe az utolsó vonat, a Kék által érintett Bélapátfalva-Cementgyár megállóba 16.13-kor érkezik, Egerből csatlakozása lesz Budapest felé;
– A 98-as, Szerencs–Hidasnémeti (Kishidasi) vonalon áprilistól októberig hétvégén délelőtt egy, a Keleti pályaudvarról induló Rákóczi nemzetközi gyorshoz csatlakozó vonat indul a Zemplénben túrázók kedvéért.

Sajnálatos tény, hogy a Balaton-felvidékre kirándulók a 2012-ben megszüntetett Lesencetomaj vasútállomást továbbra sem használhatják, a fenntartás költségei meghaladnák a jelentkező igényeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek