Kassára kerül MO-Ilona

iho   ·   2014.01.11. 11:30
cim

A repülőgép sorsát a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. vette a kezébe: mint arról az iho/repülés beszámolt, ez a cég a most kapott 95 milliós állami támogatással gazdálkodva kezd kiépíteni egy új ferihegyi repülőmúzeumot és repülőgép-kiállítást.

A Kft. klözleménye szerint, amelyet az AIRportal.hu légiközlekedési oldal közölt, az Il-18-as a kassai Szlovák Technikai Múzeumba kerül, ott restaurálják, helyreállítják eredeti Malév-festését is, és fedélzetén hamarosan az LKK kihelyezett magyar repüléstörténeti kiállítását rendezik be. Cserébe az LKK a szlovákoktól más múzeumi anyagokat kap, és segíti a magyar partnert egy Tu-154-es restaurálásában.

(fotók: Kovács Ferenc)

Mint arról többször beszámoltunk, MO-Ilonát a többi három Malév Il-18-assal 1989 januárjában vonták ki a forgalomból, miután jó néhány éven át teherszállítóként szolgált a Malévnál. A gépek elbúcsúztatása után két példány Ferihegyen maradt, egy a szolnoki bázison lévő repülőmúzeumba került, egyet pedig egy vállalkozó vásárolt meg, és Győr közelében, Abdánál egy épületet köréemelve a gép diszkóként és étteremként működött, egészen a vállalkozás csődjéig.

Mielőtt még az épület lebontásával együtt az Il-18-ast is szétbontották volna, 2011 őszén sikerült egy repülőbarát üzletembernek, Kovács Ferencnek mentőakciót szervezni, és kiemelni a gépet az épület fogságából. Ezután a kéretlen gyűjtögetők ellen is sikerült nagyrészt megvédeni az Il-18-ast, zárt helyre vontatták, és megkezdődtek a tárgyalások a sorsáról. Volt olyan terv, amely szerint az M1-es autópálya egyik pihenőjében állították volna újra fel. A költségek azonban a jelek szerint elriasztották a lehetséges befektetőket.

Az LKK a közlemény szerint olyan partnert keresett, aki „méltó módon el tudja helyezni a repülőgépet, és tud áldozni a gép elszállítására és karbantartására is”. A mostani döntés az iho/hu értesülése szerint az eddigi tulajdonossal egyetértésben született.

Az LKK szóvivője a közleményben úgy fogalmaz, hogy „a kassai Szlovák Technikai Múzeum vezetésében az LKK olyan partnerre talált, aki vállalta azt, hogy a repülőgépet eredeti Malév festésmintájával helyreállítva, folyamatosan karbantartva mutatja be a látogatók számára”. Fontos része volt a döntésnek, hogy Magyarországon ezután is három, viszonylag ép egykori Malév Il-18-as marad.

Az iho/repülés hamarosan részletesen is foglalkozik a témával, hosszabb interjút közöl Somogyi-Tóth Dániellel, a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjével, amelyben a jövendő ferihegyi látogatóközpont és múzeum helyszínéről is szó lesz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.