Katonák a levegőben: Kecskemét, Ferihegy

Kelecsényi István   ·   2017.06.03. 11:15
cim

A kiállított F-16-os... (fotók: a szerző)

Sokan figyeltek fel a Budapest felett, illetve a Nemzetközi Repülőtér környékén repülő helikopterekre, a Kecskemét környékiek pedig már szinte hozzászokhattak a szokásosnál sokkal sűrűbb hajtóműzajongáshoz, a neten megjelenő fotókhoz olykor ezt a hozzászólást olvashattuk: no, ezek dörögnek a fejünk felett. A Ferihegy környéki helikopteres repülésekkel kapcsolatban volt, aki egyszerűen ezt a nagybetűs kérdést dobta fel a közösségi oldalra: „Sziasztok! Ki tudja, mit keres egy Chinook Ferihegyen?” Tegyük hozzá, valójában nem is egy, hanem két kéthajtóműves, tandemrotoros méretes CH-47-es szállt le, de ami még izgalmasabb, velük volt kilenc (más forrás szerint nyolc) Apache támadó helikopter.

...és egy magyar Gripen a levegőben

Kollégánk összefoglalója erre a kérdésre is válaszol, mi csak annyit teszünk hozzá, hogy érthetőbb legyen a dolog: a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér már a kilencvenes évek közepe óta a NATO hivatalos kitérő repülőtere. Ez magyarázza az olyan korábbi érdekes momentumokat, mint egy óriási C5 Galaxy kényszerleszállása, vagy hogy a balkáni háború idején itt állomásoztak a légi műveletekben résztvevő tankerek. A kecskeméti gyakorlatról a múlt héten közöltünk tudósítást a „partvonalon kívülről”.

A Load Diffuser második hetének péntekén volt a gyakorlat szakmai napja, amelyre a magyarországi légi haderőnem vezetőin kívül a hazánkba akkreditált nagykövetségek védelmi, illetve légügyi attaséi is hivatalosak voltak. Különleges vendég is érkezett Tod Wolters tábornok személyében, aki az Európába települt Amerikai Légierő (USAFE) parancsnoka. Ő Spangdahlemből érkezett C-21 Learjet fedélzetén.

Megfigyelők, attasék gyülekezete

A tábornok fogadása után Langó Viktor százados tartott rövid prezentációt a gyakorlat történelmi hátteréről, a résztvevő technikáról, a gyakorolt harcászati elemekről. Kiválóan összeszedett előadását természetesen angolul mondta el, ami a gyakorlat és a tájékoztató nyelve is volt. Wolters tábornok rövid beszédében a közös gyakorlást, és azzal a harcképesség javulását méltatta, legyen az felderítés, vadász-, vagy éppen csapásmérő feladat. A tábornok után az amerikai nagykövetség ügyvivője üdvözölte a megjelenteket. Orosz Zoltán vezérőrnagy válaszában a honvédelmi miniszter üzenetét tolmácsolta. A beszédek után két szlovén, két amerikai, két szlovák és két magyar katona kapott elismerést Wolters tábornoktól. Az egyik magyar éppen Langó Viktor volt.

L-39-es géppár

A statikus bemutatón egy F-16C Block40-es Vipert és a 30-as oldalszámú JAS-39C EBSHU Gripent lehetett megtekinteni, a 40-es festett vadászbombázónk pedig a prezentációnak is helyt adó lefedésben volt látható.

Wolters tábornok távozása után, a gyakorlat mai második hullámának felszállását a bázison belülről, a landolásokat már kerítésen kívülről lehetett megtekinteni.

A csinos Learjet begurulása

A gyakorlat második hetében már nagyobb kötelékek, 2–4, 4–6 elleni légiharcot, valamint földi csapásmérést is gyakoroltak. A csehek és a szlovének után a szlovák légierő modernizált L-39CM gyakorló repülőgépei, valamint Mi-17 helikopterei is csatlakoztak a gyakorlathoz. A jövő hét elején érkezik Pápára a Brit Királyi Légierő Typhoon F2 géppárja. A britek jelenleg Romániában, a Kogalniceanu repülőbázison, légirendészeti küldetésen vannak.

Ha már Románia, akkor – bár nem a Load Diffuser része – említsük meg, hogy Budapestnek is voltak külföldi katona-látogatói. Az amerikai hadsereg kilenc AH-64 Apache és két Chinook helikoptere szakította meg útját a Liszt Ferenc repülőtéren egy tankolás és rövid pihenés erejéig, majd folytatja útját Romániába, ahol NATO-hadgyakorlaton vesznek részt. Ide várják majd hazánk Gripenjeit is néhány hét múlva.

Apache-felvonulás a ferihegyi gurulóúton (fotó: Budapest Airport)

Addig is azonban itt a Load Diffuser harmadik hete, amikor nagyobb kötelékekben akár 20–30 repülőgép is a levegőben lesz, és a NATO Geilenkichenben települt AWACS repülőgépe, valamint zavaró repülőgépek is színesítik a scenariókat.

Akinek van, ideje, lehetősége, még egy hétig a kecskeméti bázis két végén bátran nézheti a gyakorlatot, a parkolási és magántulajdon védelmére vonatkozó jogszabályok betartásával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.