Lelőtt 777-es: végre ausztrálok és hollandok a helyszínen

iho   ·   2014.07.31. 18:22
cim7

Kora délutáni jelentés szerint az ausztrál és holland rendőrségi szakértők öt napi várakozás után az EBESZ konvojával végre eljutottak a két hete lelőtt 777-es lezuhanásának helyszínére. Hogy ez mindeddig nem sikerült, azért az ukrán kormány és a kormányellenes oroszbarát szakadárok eddig egymást hibáztatták, ugyanakkor a lezuhanás kelet-ukrajnai helyszíne most sem nevezhető biztonságosnak, a  csoporttal tartó újságírók becsapódásokról és füstről számoltak be a roncsmező tíz kilométeres körzetében is.

A terület továbbra is a orosz szakadár fegyveresek ellenőrzése alatt áll. Korábban meg nem erősített jelentések arról szóltak, hogy a szeparatisták nehéztüzérséget vontak össze a körzetben és aláaknázták a roncsokhoz vezető útvonalakat.

Az érdekes új fejlemény ezen kívül, hogy egy orosz légi szakértői csoport is el akar jutni az MH17-es járat roncsaihoz.  Az orosz repülési hatóság, a Rosaviatsia alelnöke már Kijevben van, hogy átadja „azokat az anyagokat, amelyeket a vizsgáló csoport vezetője kért”. Hogy pontosan milyen anyagokról, adatokról van szó, azt nem tudni, az ukrán és a holland hatóságok pedig eddig nem reagáltak arra az orosz kérésre, hogy az orosz szakértők is megvizsgálhassák a roncsokat.

A holland igazságügyi tárca szerint a holland-ausztrál csoport egyelőre csak úgymond „felderítő” feladatot teljesít, előörseként az igazi nagylétszámú nemzetközi vizsgáló csoportnak, amelynek támogatását már megszavazta az ukrán törvényhozás. Az ausztrál hatóságok úgy vélik, hogy nyolcvan áldozat maradványai még most is a gép roncsai között illetve a zuhanás körzetében vannak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek