Magyarországra eshet a műhold

Arnold Balázs   ·   2012.01.15. 18:46

A korábbi számítások szerint Magyarország is lehetett volna a visszazuhanó űrszonda végállomása, ezért kora este a Katasztrófavédelem figyelemfelhívó közleményt adott ki, melyet alább olvashatnak. Az orosz űrkutatási hivatal egy csöppet elszámította magát, a Phobos-Grunt végül a Csendes-óceánba zuhant.

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda a legfrissebb előrejelzések szerint egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva érkezik a Földre a közleményünkhöz mellékelt térkép szerint. Jelenleg az űrügynökségek nem tudják teljes bizonyossággal kizárni, hogy a darabokra széteső műhold egyes részei Magyarország területén csapódnak be. Az orosz űrügynökség szerint várhatóan már csak egyszer kerüli meg a Földet az űreszköz.

A műhold lehetséges pályái<br>(forrás: Katasztrófavédelem)

Kérjük a lakosságot, hogy fokozottan figyeljék a Katasztrófavédelem közleményeit! Az esetleges óvintézkedésekre vonatkozó információkat közzéteszik a híradásokban.

Az ország érintett térségében, tehát Magyarországon a Letenye–Balaton–Ercsi–Jászberény–Nyíregyháza vonaltól délre, minden további óvintézkedés érdekében közleményt ad ki a Katasztrófavédelem.

A visszatérő műhold lehetésges pályája<br>(forrás: Katasztrófavédelem)

Amennyiben bárki becsapódásról szerez tudomást, hívja a 105-ös vagy a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívószámok valamelyikét. Minden esetben közöljék, hogy történt-e személyi sérülés! Az űrszonda lezuhanó darabjait ne fogják meg, azzal semmilyen módon ne érintkezzenek!

A Katasztrófavédelem a rendőrséggel és a honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.