Még négy hétig üzemel idén a balatonfenyvesi kisvasút

iho/vasút   ·   2019.08.14. 18:30
400px_balatonfenyves_kisvasut

A MÁV-Start által üzemeltetett kisvasúton júniusban indult újra a forgalom, miután március elejétől felújítási munkálatokat végeztek. A balatonfenyvesi végállomás megszépült környezettel várja az utasokat, a nyílt vonalon pedig másfél kilométeren építettek át a vasúti pályát.

Szeptember 9-éig még járnak a vonatok a balatonfenyvesi kivasúton, 7-én ráadásul kisvasúti napot is tartanak (fotók: MÁV-Start Zrt.)

A 39-es vonalon főszezonban, a nyári menetrend végéig mindennap hét vonatpár indul, míg augusztus 26-ától hétköznaponként naponta ötször, hétvégente a nyáron is megszokott rend szerint hétszer fordulnak a kisvonatok. A tizennégy kilométeres utat negyven perc alatt teszik meg a szerelvények. Az idei nyáron rekord forgalommal dicsekedhet a kisvasút: júliusban már huszonnégyezren utaztak a járatokon, ami tizenkét százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A legforgalmasabb üzemnapja augusztus 8-án volt a kisvasútnak: aznap ezerhétszáz kiránduló választotta a nagybereki tájakat bejáró vonalat. A nagy érdeklődésre tekintettel rendszeresen háromkocsis szerelvényeket indítanak, a nyári kilátókocsikban való utazás felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek. Minden vonatban található kerékpárszállító kocsi, amelyben a babakocsikat is kényelmesen el lehet helyezni.

Ősszel folytatódik a pályafelújítás: szeptember 9-étől november 30-áig ismét lezárják a vonalat, ekkor Balatonfenyvesről pótlóbuszok közlekednek majd Somogyszentpál és Pálmajor felé is. A szezon zárásaként szeptember 7-én, szombaton tartják a kisvasúti napot, melyre színes programokkal várják az érdeklődőket.

Szeptember 9-étől november végéig folytatódik a pályafelújítás a MÁV 39-es vonalán

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, az oda-vissza közel másfél órás vonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Idén nyáron az utasszámot az is növeli, hogy minden csütörtökön és vasárnap az imremajori kézműves piacra sok látogató a kisvasúttal jut el. A kisvasút végállomása a dél-balatoni vasútvonal Balatonfenyves állomásán található. A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest huszonöt százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek