Megvennék az American Airlines-t?

iho/repülés   ·   2012.03.25. 08:00
nyito

A hírek szerint a US Airways vezetése már megbeszéléseket folytat az American Airlines (AA) hitelezőivel egy lehetéséges összeolvadásról. Ha ez megtörténne, akkor az Egyesült Államokban már csak három nagy nemzeti légitársaság maradna.

A Bloomberg értesülései szerint az US Airways reméli, hogy még a csődvédelem lejárta előtt sikerül megegyezni a két légitársaság összeolvadásáról. Az AA anyavállalata, az AMR nemrég kérelmezte sikerrel az újraszervezési terv összeállításának és bemutatásának elhalasztását 2012. szeptember 28-ig. A hírek szerint az AMR az AA-nál működő szakszervezetekkel kötött megállapodások érvénytelenítését kéri a csődbíróságtól. Így tiszta lappal indulhatna az újjászervezett légitársaság.

Egyedül egy tovább az American vagy társul? <br>(fotó: www2.journalnow.com)

Elemzők már azt is tudni vélik, hogy már konkrét tervekkel is rendelkezik a légitársaság. Az érvek szerint a US Airways fő indoka: a két társaságból összeolvadó új, nagyobb vállalkozás erősebb lehet, mintha az egyre nehezebb piaci körülmények között mindketten saját útjukat járnák. Ezt a véleményt osztotta a United Airlines és a Continental Airlines, melyek 2010. május 2-án olvadtak össze. Hasonlóképp vélekedett a Delta Air Lines vezetése is: 2008. október 29-én vásárolták meg a Northwest Airlines-t. Így a US Airways maradt az egyedüli nagy, hagyományos amerikai légitársaság, mely még partner nélkül működik az Egyesült Államokban.

A US Airways elnöke, Doug Parker nem csinált titkot abból, hogy nagyon szívesen társulna az AA-vel. Mint a héten közölte is, már dolgoznak az összeolvadás elképzelését és a megteendő US Airways-ajánlatot népszerűsítő hirdetéseken is. Sőt, a társaság regisztráltatta a usairways-american.com és az american-usairways.com webcímeket is. A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy az amerikai csődjogszabályok értelmében az American nem készíthet olyan üzleti tervet, mely egy összeolvadásról szól.

Új lendületet venne az US Airways az összeolvadással <br>(fotó: wikimedia.org)

A szakértők szerint egy esetleges egyesített American-US Airways az AA számára az Egyesült Államok keleti részén nyújtana jobb lehetőségeket, ahol most a Delta és a United hasított ki magának nagy szeleteket az utasforgalomból. A nyugati területen pedig a US Airways erős jelenlétét tudná kihasználni, mely az arizonai Phoenix repülőterére koncentrálódik.

Kapcsolódó hírek