Nyári idő, nyári menetrend, nyári reptéri újdonságok

iho   ·   2014.03.28. 20:09
cim

Ezen a hétvégén, egészen pontosan 2014. március 30-án hajnaltól lép életbe a nyári menetrend a légiközlekedésben. Az utasok kényelme érdekében a téli–nyári menetrendváltás egybeesik a nyári időszámítás bevezetésével, írja összefoglalójában a Budapest Airport.

Vasárnap tehát 2 órakor egy órával kell előre állítani, azaz hajnali 3 órára kell előre tekerni az órákat vagy átállítani őket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain, a légiforgalmi irányításnál és az összes repülőtéri számítógépen is. A változás – elvben – nem érinthet egyetlen budapesti járatot sem, mert ebben az időszakban nincs a menetrendben érkező vagy induló gép. (Ez a repülőtér környékén élők nyugalmának érdekében van így, éjfél és reggel 6 óra között). Az óraátállítással egyidőben lép életbe a nemzetközi légiforgalomban a nyári menetrend, amely egészen október végéig lesz érvényben. Ebben az időszakban számos légitársaság növeli járatainak sűrűségét, új járatokat indít vagy ismét elindítja a téli időszakban „pihentetett” járatokat. Nincs ez másképp a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren sem.

Vasárnap indul a Norwegian Air Shuttle norvég diszkont légitársaság első Budapest–London-Gatwick járata. Az új járat (helyi idő szerint) 11.45-kor indul Londonból és 15.15-re érkezik Budapestre, majd félóra múlva, 15.45-kor indul vissza a brit fővárosba. A Norwegian lesz az ötödik légitársaság, amely légi összeköttetést biztosít a magyar főváros és London valamelyik repülőtere között.

Április 1-jén, kedden reggel érkezik az Air Serbia szerb légitársaság ATR-72-es típusú gépe Belgrádból. A nyári menetrendtől számítva a megújuló szerb nemzeti légitársaság, amelyben az öböl-menti Etihad légitársaság szerzett jelentős részesedést, naponta üzemeltet járatot Budapest és Belgrád között és kiváló átszállási alkalmat biztosít a szerb fővárosból a Balkánra és Abu Dhabi irányába.

Másnap, azaz április 2-án szerdán az izraeli UP diszkont légitársaság gépét köszönthetik a budapesti repülőtéren. Az El Al izraeli légitársaság 100 százalékos leányvállalataként létrehozott UP gépei ez eddig heti hét helyett immár tizenegy alkalommal fordulnak meg Budapest és Tel Aviv Ben Gurion Nemzetközi Repülőtere között.

Ugyancsak a nyári menetrendben újítja fel a leedsi járatot a brit Jet2.com diszkont légitársaság. Az első idei járat Leeds-ből április 3-án csütörtökön délután érkezik Budapestre és ezentúl hetente kétszer közlekedik, csütörtökön és vasárnap.

A nyári menterendi időszakban telepíti sorrendben nyolcadik repülőgépét Budapestre a Wizz Air, aminek köszönhetően egyebek mellett sűríteni tudja a járatai számát Londonba, Eindhovenbe, Barcelonába, Isztambulba, Madridba, Máltára és Bariba is. A Wizz nyári kínálatában megjelenik a spanyolországi Alicante is, egyelőre heti egy járattal. Ugyancsak növeli a járatai sűrűségét Budapestre a lengyel LOT, az ír Aerlingus, a belarusz Belavia és elindítja napi harmadik járatát Isztambulba a Turkish Airlines. A nyári menetrend újdonságai közé tartozik az is, hogy mind az Air France, mind Brussels Airlines úgynevezett éjszakázó járatot is indít, magyarán a kora reggeli órákban is találni párizsi és brüsszeli gépet, ami különösen a tengeren túlra tartó, átszálló utasoknak kedvez.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek