Robbanás és roncsveszély a Föld körül

iho/repülés   ·   2012.10.25. 15:00
cim2

Egy orosz rakétafokozat, amely hónapok óta keringett a Föld körül, néhány nappal ezelőtt felrobbant, és ez komoly aggodalmat kelt a NASA, az amerikai katonai űrközpont és sok műholdkezelő cég körében – adja hírül a spaceflightnow.com űrkutatással foglalkozó portál.

Az orosz Breeze M egy Proton-hordozórakéta fokozataként kellett volna, hogy az augusztus hatodikai start után 22 ezer mérföld magas pályára állítson az egyenlítő fölé egy orosz és egy indonéz kommunikációs műholdat. A tervek szerint a Breeze hajtóműveit négyszer indították volna be, hogy magasabb és magasabb pályára emeljék a műholdakat, de a harmadik start már nem sikerült, és a műhold egy nagyon erősen elnyújtott elliptikus pályán ragadt, amelynek földközeli pontja mintegy 165 mérföld, a távolija pedig 3100 mérföld magasan volt.

A hatalmas rakétafokozat még a szerelőcsarnokban: a Breeze M húsz tonnáyi üzemanyaggal indul <br>(fotó és fantáziarajz: spaceflightnow)

Ezen a pályán történt a robbanás, aminek az volt az oka, hogy a sikertelen hajtóműindítási kísérlet után az üzemanyag több mint fele benne maradt a fokozat fő- és kiegészítő tartályaiban, ez okozza a robbanásveszélyt – magyarázza a portál cikke.

Az amerikai katonai megfigyelők egyelőre ötszáz roncsdarabot azonosítottak, de a szakértők úgy vélik, ennél sokkal több szabadult el a robbanás során. A Vandenberg légbázison dolgozó Egyesített Űrvédelmi Központ földi radarokkal, optikai teleszkópokkal és műholdakra telepített kamerákkal próbálja pontosítani a helyzetet.

Fantáziarajz a robbanásról: ha komolyabb mennyiségű üzemanyag marad a fokozatban, előbb-utóbb bekövetkezik

A NASA honlapján a Nemzetközi Űrállomás állapotjelentésében annyi jelent meg, hogy a roncsfelhő mozgása az űrállomásra nézve „nem elhanyagolható” tényező, a roncsfelhőt folyamatosan figyelemmel kísérik, fennáll-e az ütközés veszélye akár az űrállomással, akár a hozzá közeledő űrhajóval. A tervek szerint csütörtökön kapcsolódik, feldélzetén újabb három asztronautával, egy orosz Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz. A 450 tonnás ISS saját hajtóművei segítségével képes módosítani a pályáját, ha a roncsfelhő közvetlen ütközéssel fenyeget.

Ilyen manőverekre azóta van szükség, mióta a kínaiak egy műholdmegsemmisítési kísérlet során két mesterséges égitestet ütköztettek nagy sebességgel, ennek „eredményeként” egy 5000 darabból álló roncsfelhő kezdett keringeni bolygónk körül alacsony pályán.

Az űrállomás riasztás esetén pályamódosítással tér ki a roncok elől

Az oroszok ilyen durván végződő kísérletet nem végeztek, viszont ez a Breeze M. fokozat 2007 óta a hamadik, amely sikertelen pályáraállítási kísérlet után felrobbant az űrben. Az előző robbanások azonban kisebbek voltak, és csak 100 körüli roncsdarabot produkáltak. A rakétafokozat közel húsz tonnányi üzemanyagot hordoz a tartályokban. Normális esetben a sikeres pályáraállítás során a tartályok kiürülnek, amikor azonban nem fogy el az összes üzemanyag, nincs megfelelő módszer arra, hogy a veszélyes hidrazint kiürítsék a tartályokból – nyilatkozta a rakéta felbocsátásáért felelős orosz cég szóvivője.

Kapcsolódó hírek