Ryanair: csak az biztos, hogy Karácsonykor nem lesz sztrájk

iho/repülés   ·   2017.12.14. 16:15
ryanair_150318_0

Az „alaphelyzet” ismert:

  • munkabeszüntetést helyezett kilátásba kedden a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet,
  • a légicég még semmilyen munkabeszüntetésről nem kapott értesítést és továbbra sem ismeri el az érdekképviseletet.

Ám a lényeg most jön:

az érdekképviselet az utazókra tekintettel karácsonykor nem tart munkabeszüntetést, így december 23. délután és december 26. éjfél között biztosan dolgoznak majd a Ryanair-járatok német pilótái, de ezt az időszakot kivéve bármikor sztrájkba léphetnek. A nyomásgyakorlással azt akarják elérni, hogy a Ryanair vezetése kezdjen tárgyalást a piaci viszonyoknak megfelelő munkakörülményekről és fizetésről.

A németországi pilóták érdekeit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC) közleménye szerint az olaszországi és a portugáliai pilóták szövetsége is sztrájkot helyezett kilátásba a következő napokra, az írországi Ryanair-pilóták még hétfőn szintén úgy döntöttek, hogy a bérharc eszközével – sztrájkkal, munkalassítással vagy a járatok közlekedését akadályozó más tiltakozó megmozdulással – küzdenek érdekeik érvényesítéséért.

A VC szerint „a pilóták tömött sorokban hagyják el a Ryanairt, mert csaknem valamennyi légitársaság jobb munkafeltételeket kínál”. A szakszervezet ad még „egy utolsó lehetőséget” a sztrájk megelőzésére, ehhez a cég vezetésének késlekedés nélkül ki kell nyilvánítania, hogy hajlandó tárgyalni a pilóták helyzetének javításáról – áll a közleményben.

A Ryanair minderre csak annyit reagált, semmilyen munkabeszüntetésről nem értesítették még őket a német pilóták, a légitársaság szerint ez csak a Lufthansa pilóta-szakszervezetének „PR-akciója”. Hozzátették: kezelni fogják a helyzetet, ha mégis sztrájkolnának a pilóták, de a szakszervezetet nem ismerik el, és bármilyen munkabeszüntetés ellenére sem tárgyalnak velük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek