Segítség Kínából: a Wizz nagy repülése

iho   ·   2020.03.23. 13:00
cim

Vasárnap jelezte portálunk, hogy a Wizz egyik gépe Kínába repült egészségügyi felszerelésekért, lélegeztető gépekért, pontosabban akkor a várható visszaúti rakományról nem tudtunk adatokat, mint ahogy azt sem lehetett még pontos információt közölnünk, mikor érkezik meg a gép.

Nos az ITM majd maga a légitársaság is bejelentette, hogy a gép rendben landolt hétfőn reggel a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A portálunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, hogy az illető A321neo a Wizz legfrissebben átvett gépe volt, lastromjele HA-LVH, járatszáma odafelé WZZ9012. A gép március 20-án indult, hat országon át összesen 50 óra alatt több, mint kilencezer ezer kilométert megtéve érte el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi  egészségügyi segédeszközt repítsen Budapestre.

A 321neo leszállás után<br>(fotók: BA, Wizz)

A nem mindennapos út komoly felkészülést igényelt, írja a Wizz, hiszen a járatnak odafele Kazahsztán fővárosában Nur-Szultanban, visszafelé pedig az oroszországi Irkutszban és Nur-Szultanban kellett megállni tankolni. A hosszú út sikeres és biztonságos teljesítéséhez összesen négy pilótára volt szükség (források szerint három kapitány és egy elsőtiszt alkotta a személyzetet).

Mind a négyen egészen Sanghajig repültek, majd onnan a csaknem 11 tonna (85 köbméter) szállítmánnyal megrakott repülőgéppel jöttek vissza Budapestre. A légitársaság hozzáteszi, az újrahajtóművezett változathoz tartozó utasszálltó 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi típusok, így azonos mennyiségű üzemanyaggal, kisebb károsanyag kibocsátás mellett nagyobb a hatótávolsága.

A hazarepülés utolsó szakaszának Flightradar képe

A jelenlegi tervek szerint Magyarország kormánya a Wizz Air közreműködésével a közeljövőben további repülőjáratokkal fog a koronavírus megfékezéséhez, illetve a betegek gyógyításához szükséges orvosi segédeszközöket Magyarországra szállítani.

Váradi József a Wizz Air vezérigazgatója megtiszteltetésnek minősítette, hogy a magyar állam a Wizz Airt bízta meg a nélkülözhetetlen védőeszközök és orvosi tesztek hazaszállításával. Időközben a rakományról a Budapest Airport közölt konkrétabb adatokat: a gép 30 ezer 50 védőruhát és 82 ezer orvosi maszkot hozott, a reptérkezelő azt is hangsúlyozta, hogy a földi kiszolgáló cégek és a repülőtéri hatóságok gyorsított eljárásban kezelik az egészségügyi szállítmányokat, így a kellékek és alapanyagok a lehető leggyorsabban eljuthatnak Magyarország különböző pontjaira.

Ez a fotó jelzi, hogy a rakomány egy része a gép utasterében volt

A Wizz vezére a maga nyilatkozatában utalt arra, hogy egy ilyen, sok országon átnyúló küldetés ilyen különleges időkben nagyon alapos előkészítő munkát igényel. „Ezúton szeretném megköszönni minden kormányzati és államigazgatási munkatársnak, valamint kollégáimnak, akik részt vettek ebben a különleges misszióban, hogy ilyen gyorsan, minden akadályt leküzdve sikerült a szükséges engedélyeket megszerezni és hazahozni a szállítmányt.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek