Száz Setrát, ezeret!

iho/közút   ·   2019.03.23. 08:45
RFW-422_Setra_S415LE_Volanbusz_kicsi

„Száz Setra érkezik a Volánbuszhoz” – tavaly szeptemberben kezdtek terjedni a pletykák, amiket a kezdetekben a többség kétkedve fogadott, hiszen kiváló minőségű, ámde nem olcsó járművekről van szó, ráadásul nem is olyan régen szintén száz Credo Econellt „kapott” a Pest megyei cég... Mostanában  – sajnos – szokatlan ez a fajta dömping, pedig nagyon is szükség lenne rá, országszerte.

Hónapokig álltak a buszok a Volvo Hungáriánál (és néhány más telephelyen is) (fotó: Ács Attila)

A pletykák azonban valósággá váltak: az év végére már több tucat Setra állt különböző telephelyeken Budapesten és környékén, viszont – a BKV-s használt hibrid Volvókhoz vagy az új Solaris trolikhoz hasonlóan – ezeket sem sikerült forgalomba állítani hónapokig. Március idusán aztán megtört a jég, már utasokat is szállítanak az első példányok, erről frissiben mi is beszámoltunk.

Az új buszok sokakban, sok kérdést vetettek fel, ezeket mi megpróbáltuk összegyűjteni és továbbítottuk a Volánbusz felé, és egyúttal rákérdeztünk a csuklós Modulók ügyére is, hiszen egy néhány héttel ezelőtti értesülésünk szerint újra beindul, vagy már be is indult a gyártás.

Ritkán fordul elő, hogy a válaszok rövidebbek, mint maguk a kérdések, de jelen esetben valami hasonló történt: a cég összesítve, kissé szűkszavúan, néhány konkrétum felett elegánsan átugorva küldte el válaszát – igaz, legalább elég gyorsan:

„A 100 db új Setra S415LE Business típusú autóbusz egy korábbi közbeszerzés eredményeként létrejött bérleti szerződés keretében érkezik, a bérbeadó a régebbi típusú autóbuszokat cseréli le újabbakra. Mivel a járművek nem kerülnek a VOLÁNBUSZ tulajdonába, a Társaság nem határozhatta meg a színüket. A mostani cserének köszönhetően tovább javul az autóbusz-állomány átlagéletkora, amely már jelenleg is tíz év alatt van. Az új Setra autóbuszokkal a TápiószentmártonBudapest, JászberényBudapest, GödöllőBudapest, Kecskemét–DabasBudapest, DunaújvárosErcsiBudapest, TuraBudapest, BujákKartalAszódBudapest viszonylatokon, valamint Etyek és Zsámbék térségében találkozhatnak az utasok.

Az első néhány Setra S415LE Business március közepén állt forgalomba (fotó: Bódi Balázs)

Néhány autóbusztípusból (pl. a MAN A78 LIONS CITY, Mercedes Benz Intouro (633.05), MAN SÜ 313 és MAN ÜL 313) kevesebb lesz forgalomban, az azonban egyelőre nem várható, hogy bizonyos típusok teljesen eltűnnek a VOLÁNBUSZ Zrt. flottájából.

Az idei évre vonatkozó közbeszerzési tervről amelyben csuklós autóbuszok is szerepelnek hamarosan tájékoztatást adunk.”

A cég egyébként egy darab képpel emlékezett meg az új buszokról a Facebookon, illetve az instagramon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek