Százgépes lett a Wizz!

iho   ·   2018.06.04. 16:15
cim

A Wizz Air Budapesten ünnepelte századik gépének beérkezését és szolgálatba állítását, az eseményt, aminek tiszteletére a flotta egyik Airbus A321 típusú repülőgépe egyedi festéssel mutatkozott be. Szintén az ünnepségen jelentette be a Wizz Air, hogy létrehozza a WIZZ Alapítványt, ami a légitársaság egyre növekvő közösségi szerepét tükrözve négy kulcsterületre fókuszál: az egészségügyre, az oktatásra, a gyermekgondozásra és gyorssegélyekre.

A Wizz Air flottája a légitársaság indulását követően mindössze 14 év alatt nőtt százgépesre, miközben több mint 155 millió utas számára vált elérhetővé a repülés a társaság olcsó jegyeivel – hangsúlyozza a cég közleménye. A Wizz Air továbbra is fejleszti hálózatát, a lehető legalacsonyabb viteldíjakkal stimulálva a kevésbé lefedett piacokat. A növekedési terveket az is alátámasztja, hogy a légitársaságnak 2026 végéig 268 csúcstechnológiájú repülőgépre van megrendelése, amellyel a flotta közel 300 gépesre növekszik, a WIZZ 100 millió utast szállít majd évente, és ebben mintegy 10 000 munkatárs segíti majd a vállalatot.

A WIZZ flottájának átlagéletkora 4,6 év. Az Airbus A321 a társaság közleménye szerint a ma létező leghatékonyabb keskenytörzsű repülőgép. Az Airbus A320-hoz képest több ülőhely azt jelenti, hogy az A321 hatékonyabb és környezetbarátabb: az A321ceo típus 10 százalék megtakarítást hoz az egységköltségekben az A320ceo típushoz képest. 2023-ra a Wizz Air ülőhelyeinek 75 százalékát A321-esen kínálja.

2019-ben pedig megkezdődik az Airbus A320neo családba tartozó repülőgépek érkezése, a Pratt & Whitney PW1100G-JM hajtóművekkel felszerelt neo-k további 10 százalék megtakarítását tesznek lehetővé az egységköltségekben, még a jelenlegi A321ceo típushoz képest is. A kategóriájában leghalkabb és leginkább környezetbarát hajtómű legalább 16 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást az A321ceo-hoz képest – hangzik a légitársaság értékelése.

Az Airbus kereskedelmi főnöke, Eric Schulz igazi sikertörténetnek nevezte a légitársaság fejlődését a tizennégy évvel ezelőtti első A320-asától a századikig, és jelezte, különlegesen büszke, amiért ennek az Airbus a részese lehetett. A gyártó közleménye szerint a különleges festést kapott gépen 230 ülést helyeztek el, az IAE-hajtóművek mellett az Airbus-vezető kiemelte az új „okos vécét”, amelynek révén a törzsben több és kényelmesebb férőhelyet alakíthattak ki.

A Wizz Air 2018-ban és 2019-ben több mint 100 új járatot indít. Magyarországon idén már három új útvonalat nyitott: Athénba, Stavangerbe és Bázelbe, decemberben Debrecenből Dortmundba, Milánó Malpensára, Doncaster/Sheffieldbe, Bázelbe és Barcelonába, majd 2019 tavaszán Debrecenből Lárnakába, Palma de Mallorcába és Máltára indulnak új járatok. 2018-ban a légitársaság budapesti flottája három, míg a debreceni bázis egy új géppel bővül, az ülőhelykapacitás pedig 21 százalékkal nő. Mindez jelentősen hozzájárul a hazai gazdasághoz, összesen több mint 800 közvetlen munkahelyet teremt a Wizz Airnél és évente több mint 3100 munkahelyet támogat a kapcsolódó iparágakban, stimulálva a légiközlekedést, a turizmust és a vendéglátóipart.


Váradi József Wizz-vezér azt célt emelte ki, hogy a lehető legalacsonyabb működési költségeket érjék el, és így a piac legalacsonyabb viteldíjait nyújthassák. „Hosszú ideje támogató partnereink, az Airbus és a Pratt & Whitney, valamint a közelmúltban elért befektetési ajánlású adósminőségi osztályzatunk segítenek elérni céljainkat, hogy a Wizz Air legyen Európa top öt légitársaságának egyike.”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese szerint a gazdasági konjunktúra egyik legfontosabb mutatója hagyományosan a légi szállítás teljesítménye, Magyarországon elsősorban a Wizz Airnek köszönhetően a légiközlekedés dinamikusan fejlődik, egy olyan piacon, amelynek szereplői talán minden más iparágnál élesebb versenyben vannak egymásal. „A légitársaság sikertörténete jó példája a hagyományosan magyar leleményességnek és vitalitásnak, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. A magyar kormányzat lehetőségei szerint a jövőben is partnerként támogatja a Wizz Airt ambiciózus törekvéseiben" – nyilatkozta a politikus.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.